Мисия: Необвързана


от гост-автор Соня Ангелова

Случвало ли ти се е, да се намираш в труден период след тежка раздяла?
А да се измъчваш от това, че си сама – да се плашиш от думата „необвързана“ и да те побиват тръпки, когато си представиш, че и тази вечер трябва да заспиваш сама в студеното си легло?

Аз бях там и повече от всичко на света, знам какво е да бъдеш такава. И нека ти кажа нещо мило и хубаво момиче: „Да останеш насаме със себе си може би е най-големия дар, който ще ти се случи да преживееш.“ Защо дар? Чети споделянето ми до край и ще разбереш всичко.

Често пъти определението „необвързана“ се свързва със самота – в това да останеш сама със себе си в нощите, в които ти се иска да си с някой, в желанието ти да обичаш, да му отдаваш цялата си любов, да споделяш незабравими мигове или моментите, в които мечтаеш за свое семейство.

Да..., познавам до болка тези желания, изживях всяко едно от тях от начало и до край. Самотата, обаче, може да е и съзидателна, а любовта по-трайна. Възможно твоето сърце, точно както моето някога, точно в момента да си дава кратка почивка и се приготвя за онази голяма, незабравима и искрена любов. А аз вярвам, че всяка една от нас е родена, за да преживее такава поне веднъж в живота си. Най-важното е да вярваш с цялата си женска същност в това. 

При мен любовта дойде неусетно и доста рано за възрастта ми.
Бях едва на 15 и като всяко младо момиче, влюбило се за първи път, летях от щастие. Мислих си, че това е вечната любов, че нищо не може да ни раздели и че ще сме заедно до смъртта си. И уви, в един прекрасен летен ден всичко приключи. Тогава за първи път се сблъсках с онова пронизващо усещане за самота. Аз потъвах в самотата, бях засмуквана от нея с всеки изминал ден, а всяка нова глътка въздух, която се опитвах да поема, ми тежеше.

Питах се: „Защо ли се случва на мен, с какво съм го заслужила?“. В главата ми се въртяха онези страшни мисли за настоящето и за миналото, които не ми даваха мира, а въпросите „какво ми има?“, „как изглеждам?“ и „дали ще бъда обичана някога или ще остана самотна завинаги?“ занимаваха ума ми ден и нощ. Бях толкова погълната от това състояние, че бях забравила за себе си. Бях загубила усещането си за жена, бях забравила да се запитам как съм и какво искам. Бях заглушила това, което душата ми иска - от това да се подчинявам на самотата.

Но дойде деня, в който нещо по-силно от мен самата ми посочи пътя, по който днес вървя с високо вдигната глава. Това беше денят, в който бях стигнала дъното. Денят, в който свита на кълбо, лежах на леглото оляна в сълзи и увита в мъка. Първо чух шепота, след това по-силен глас, а накрая - и един истински вик от дълбините на душата ми изтръгна: „Просто трябва да останеш сама. Позволи си да вкусиш от това приключение и да вдишваш свободата. Чуй душата си, преоткрий себе си. Само тогава ще можеш истински да се подкрепяш и обичаш.“

От онзи миг минаха години. И днес не съжалявам за нито една секунда прекарана сама със себе си.
Сега, когато се обърна назад, осъзнавам колко съм пораснала, колко неща съм разбрала за себе си и съм благодарна на Господ и на себе си за това, че съм била изключително осъзната и отворена за това преживяване, което и в момента изживявам. А сега имам привилегията сега да го споделям и с теб.

Ако преди ме интересуваше какво мислят хората и мъжете за мен, то днес не е така. Интересувам се от себе си, от това какво иска душата ми, какво и се прави, и какво не. За първи път в живота ми правя неща за себе си, а не за другите или тяхната похвала. Ако няма с кого да споделя чаша вино, купувам си хубаво вино, паля си ароматна свещ, пускам си хубава музика и се наслаждавам в тишина. Обичам и цветята, затова си ги купувам сама, а всеки месец се глезя и с по някое друго подаръче. Днес имам време да рисувам мандали, да пиша, да водя здравословен начин на живот, да танцувам, да се занимавам с духовни практики. Дори сега докато пиша тези редове, оценявам богатството, което съм натрупала с годините, осъзнавам колко светлина и положителна енергия съм внесла в живота си.

Внеси и ти в твоя! Първо помисли за себе си. Запитай се какво искаш и как го искаш като ЖЕНА. Дай си го, сега разполагаш с този лукс. Стани, изтупай се от всичко негативно, което си събирала и с нови сили започни да чуваш себе си. И повярвай ми, не си единствената необвързана жена на света. Да си необвързана е мисия, сила, емоция, любов и грижа!

Ако сега трябва да се върна назад, бих избрала абсолютно същия път.
Понякога си задавам въпроса: „Какво щеше да бъде, ако бях обвързана?“. Побиват ме тръпки. Едва ли щях да преживея тези прекрасни моменти със себе си, едва ли щях да си дам тази вяра и доверие. Щях да бъда погълната от другия човек, а не това е начина да задържиш някой до себе си. На мнение съм, че тази необвързаност, която притежава жената, е, за да оценява и обича себе си, дори по време на връзката си с някой. Тази обич към себе си е страшно много ценена и привлекателна за мъжете.

Вярвам, че на всяка една от нас и е писано да открие мъжа с голямо М. Но преди това Бог иска да чуем себе си. Той иска да е сигурен, че ти си готова за такъв мъж и въпреки него, пак ще се обичаш и ще поставяш себе си на първо място.

А за финал, искам да изкажа своите адмирации, подкрепа и любов на всички силни и смели жени, които са сами, които не се предават, които продължават да търсят и себе си, и партньора си и не се примиряват с нещата, които не им харесват. Да заобичаш някой друг не е трудно, но да заобичаш себе си, е! Това е мисията на „необвързаните“. Гордейте се с това, че сте поели тази мисия. С времето ще разберете, колко много сте направили за вас. Бъдете благословени, аз съм с вас! 

- СОНЯ АНГЕЛОВА

Leave a comment

Filtered HTML

  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.