Три ключа за намиране на време за всичко


"Нямам никакво време!"
"Знам какво трябва да направя, но само ако имах свободно време..."
"Ако денонощието имаше повече от 24 часа, щях да направя и това и това и онова. Но уви...."
Сигурно ти се е случвало да го чуваш от тук и от там. Сигурно и на теб самата ти се е случвало да го изречеш поне веднъж в живота. На мен - също, и то не веднъж. И знаеш ли какво разбрах? Разбрах, че когато времето се явява най-големия ми проблем, значи е време да търся проблема другаде.

В момента съм бременна в 8-я месец, а първото ми дете е едвам на 3,5г. Освен това уча като редовна студентка, където непрекъснато изнасям доклади и презенации, работя с клиенти, водя тренинги, пиша за две онлайн медии, за сайта си, за страницата ми във Facebook, обучавам се и в програмата за психодрама асистент отделно от университета, а имам и съпруг, на когото обръщам длъжното внимание.
Тази сутрин в университета в продължение на 3 часа представях клиничен случай пред студенти по психология и пред моите преподаватели. Разбрах за ангажимента, който ще имам едвам в четвъртък вечер. И тъй като нямах време да се подготвя в деня преди представянето, нямах и сили да се подготвя нощта преди него, днес станах в 5 сутринта, за да бъда готова навреме.

Защо ти го разказвам ли? За да реферирам към темата с липсата на време. При буквалната му лиспа го намерих. Откъде? Как? Защо? Защото ми беше важно. Изключително важно! Както за специалността, която съм избрала, така и за качествата, с които се сдобивам всеки път, когато получа обратна връзка от своите колеги и от по-опитните си наставници.

Решаващото в този случай бе моята мотивация, а тя е най-важния ключ за намирането на време за всичко. Позволи ми да ти споделя за този и за останалите два ключа, които ми помагат да се справя със всичко...или поне с всичко.

Ключ №1 - МОТИВАЦИЯ. Коя е твоята мотивация и как може да ти помогне да направиш онова, което отлагаш? Вземи един лист хартия и напиши всичко, което ще бъдеш или ще получиш, ако по магически начин намериш това време. Ако не успееш да се сетиш за нищо, значи нямаш нужда от това време. Намери си друго желание и пусни чувството за вина, което вероятно изпитваш от отлагането.

Ключ №2 за намиране на време е ПРИОРИТИЗАЦИЯ. Подреди задачите/целите/желанията си по степен на важност и спешност. Започни с онези, които са най-важни и най-спешни. Премини към тези с по-малка важност и спешност и завърши с най-неважните и най-неспешните.
Често имаме склонност да се захващаме с по-рутинните неща. Защо ли? Защото са по-лесни и не изискват екстра усилие. Избираме да си подредим къщата, вместо да се подготвим за изпит. Избираме да отговорим на стотици е-мейли, вместо да свършим по-важна работа, която изисква повече мислене и концентрация. Ако го правиш, разбери защо, като оцениш отлаганата задача/цел/мечта по първия критерий и започни да действаш.

Ключ №3 - СТРАХОВЕТЕ. Задай си следния въпрос: "Какво ме спира от това да го направя? От какво се страхувам?". Ще се изненадаш колко от хората по света се страхуват както от провала, така и от успеха. Кой е страха, който държи теб далеч от твоята мечта? Може би е скритата лоялност към не толкова щастливите ти родители, братя и сестри. Може би си мислиш, че ако успееш, ще ги накараш да се чувстват зле. Може би си имала неуспешен опит в миналото, който те спира да предприемеш първата крачка. Може би се страхуваш да загубиш нещо друго/някой, ако отделиш време за това, което искаш. Намери страха, който те пази с удобната маска наречена "липсата на време" и потърси своя начин да го изкорениш.

Ключ №4 - Имаш ли свои ключове, които използваш за намирането на време? Кои са те? Сподели го с мен под статията долу и ще помогнеш поне на един човек още днес да е по-близо до своята мечта.
 
Хареса ли ти статията? -> Сподели я с приятели
 
Искрено ваша,

Comments ( 1 )

  • Веселина says:

    Моят безотказен ключ за справяне с всичко е, това че никога не се притеснявам дали ще ми стигне времето! И когато свърша всичко, което съм искала се награждавам - я с нещо сладичко, я с почивка... Каквото душата ми иска...

Leave a comment

Filtered HTML

  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.