Аз не съм като вас


Четиво за 5мин.

 

Чух само:

Но как се справяш със скептицизма? Как гледаш на критиката и особено на нападателните коментари от жени към жени? С какво си го обясняваш, Олга?

Това бе един от онези въпроси, които ти зашлевяват неочакван шамар и мигновено те връщат в реалността. Бях шашардисана и не знаех как да отговоря.

С края на ума си схванах, че ме пита за онези хора, които реагират на щастието на другите с "Всяко чудо за три дни", на успеха - с  "Кой ли стои зад него/нея?", а на смелостта - с "Ти ли ще ми кажеш как да си живея живота?" Сигурна съм, че познаваш поне една такава личност. Ако не, социалните мрежи гъмжат от подобни публикации.

Анета е интуитивен интервюиращ и в студиото й се почувствах като у дома си. Можехме да говорим за мечти и амбиции часове наред, но какво са те, ако не минат теста на реалността? Въпросът й беше точно от такова естество.

Докато се съвземах, избръщолевих баналното: "Ако обръщах внимание на такива коментари, нямаше да ми остава време да помагам на хора, които реално имат нужда." Излизайки, се обвиних за клишето и чак по пътя към вкъщи се насладих на пълния отговор, който излезе от дълбокото и се разкри пред очите ми.

Истината е, че всички го правим в една или друга степен. При вида на нещо неприемливо, обидно, неприятно или пък твърде хубаво (ще наричам тези неща за по-кратко "дразнители"), често имаме склонност да поставяме "извършителите" в отделна категория, а себе - в "аз не съм като тях". Желанието да се почувстваме безгрешни, "нормални" или оневинени е една от най-архаичните човешки потребности.
Казвайки "аз не съм като тях", действаме малко като децата. Те често трошат,  разсипват, чупят и в порива си да се чувстват невинни най-искрено твърдят "чашата сама се бутна" или "ти я счупи, видях те". Най-интересното е, че безрезервно вярват, че са прави. Често и ние, възрастните,  в стремежа си да бъдем прави регресираме до състоянието на деца, като леко изопачаваме истината. Не и вярваш? Недей, просто прочети материала докрай.

Случвало ли ти се е да те хванат в лъжа? Кое е първосигналното нещо, което правиш, понякога без да си даваш сметка? Разбира се, да се защитиш. И колкото по-натясно си хванат, толкова по-усилено  се защитаваш. Същото е и при сблъсъка с "дразнителите". Когато много остро реагираме на събитията или на хората от реалността, означава, че сме се натъкнали на катализатор за болезнени спомени или на нашата тъмна страна, проявена в някой друг. И колкото по-яростно плюем, толкова по-болезнен е споменът, толкова по-голяма е приликата.

Никой не обича да го боли. Нали? Още повече пък да изпитва душевна болка. Но психиката ни е по-хитра и от нас и е измислила прекрасен начин да се пази. Тя изгражда защити - нещо като ограда, построена от заблуди и изкривявания, които я правят неподвластна на болката. Поне за известно време. И когато някой или нещо ни бръкне директно в раната, заблудите веднага се задействат и ни държат встрани от истината. А както знаем, истината боли.

Нека разгледаме няколко примера и да видим какво всъщност се случва в ума ни - най-често в несъзнателната му част, - когато нападаме или "хейтим".

 

1"Как може да е писател и да допуска граматически грешки? Аз пък винаги пиша правилно."

Какво се случва в ума?
"Аз виждам у теб "гадост", която по силата на човешката ми природа също ми принадлежи. Но понеже искам да вярвам, че тази "гадост не е част от мен, затова съм заставен да ти се подигравам или да те изкарвам чудовище, все повече засилвайки вярването, че аз не съм като теб. "

Това е пример за ОТРИЧАНЕ - механизъм, често използван за борба с нашата сянка.

Как да разпознаете отричането?
Отричането е първото оръдие на морализаторите, то е присъщо за хора, които в изказванията си използват описания като "винаги", "никога", "само" - всичко това са генерализации.

 

2"С чии пари ли е стигнал дотук? Сигурно някой стои зад него. "

Какво се случва в ума?
Аз виждам, че ти си постигнал нещо, което аз не успях, но много бих искал. Понеже ми е ужасно болезнено да виждам това, което аз не съм успял да бъда, затова ще обезценявам твоите усилия, убеждавайки се, че ти не струваш.

Това е пример за ОБЕЗЦЕНЯВАНЕ.

 

3| "Голяма работа са тия коучове. Само гледат как да дават акъл на хората. На мен всичко ми е наред. Акъл не ща, пари ми дай."

Какво се случва в ума?
Дълбоко в себе си знам, че не би ми попречило да свърша малко лична работа, защото виждам, че нещата които казваш, касаят и мен. Но тъй като изпитвам срам от своите слабости и никак не ми е приятно да го изпитвам, затова ще правя следното:

 • - ще убеждавам себе си, че това изобщо не ми е нужно и че всичко ми е наред.
 • - ще ти приписвам осъдителните чувства, които аз изпитвам по отношение на себе си.

По този начин свалям отговорността за собствената си оценка от плещите и се фокусирам върху теб злодея.

Това е пример за НЕГАТИВНА ПРОЕКЦИЯ - механизъм най-често използван от хората за защита.

Как да разпознаете проекцията?

 1. 1.Тя е ирационална. Ще сте убедени, че човекът е абсолютно омерзителен, без дори да сте го срещали лично. Няма да можете да дадете основателни аргументи за твърдението си. На въпроса „защо“ най-естествено ще отговаряте със „защото така“.
 2. 2.Проекцията обожава недостига на информация. Общуването по интернет, както и по телефона дава прекрасна среда за нейна изява.
 3. 3.Най-често проекцията е негативна. Случва се да бъде и позитивна, но много по-рядко. Последната се проявява, когато ни е трудно да прием положителните си качества.

 

4"Всички психолози са шарлатани и сектанти. Ходих два пъти при един и разбира се, че не ми реши проблема. Само каза, че с един път няма да стане, а ще трябва ходя година – две. Тоя има нужда от психолог, не и аз!"

Какво се случва в ума?
Някое твое качество или поведение ме кара да изпитвам страх или тревога. Мога да изпитвам тревога и от това, че някой ми е показал къде имам проблем. В резултат на това затварям очи за проблема си и започвам да изтъквам добри причини за моето поведение. Намирам доказателства от миналото, правдоподобни примери, леко изопачавам истината и правя всичко, което би потвърдило правото ми да те мисля за такъв, какъвто те мисля, а себе си за добър, безгрешен и здрав.

Това е пример за ГЕНЕРАЛИЗАЦИЯ + РАЦИОНАЛИЗАЦИЯ. 
Рационализацията е механизъм, който много често помага на партньори, които са били изоставени от половинката си. Казвайки: "Той така или иначе не е за мен; всъщност аз изобщо не знам защо го търпях 5 години", сваляме напрежението и забавяме траура, който е естественото продължение на загубата.

 

Защитите или защитните механизми са много полезни инструменти. Понякога... Пазят ни от истините, които не сме готови да понесем, и от информацията, която не сме способни да преработим. Лошото е, че хабят страшно много психична енергия. Енергия, която бихме могли да използваме, за да творим, за да работим, това, което искаме, за да градим пълноценни връзки и да живеем живота си с удоволствие.

Добрата новина, е че действат само до момента, в който остават в несъзнаваното. Изкарването им на повърхността дава в ръцете ни инструмент, с който можем да ги съсипем на секундата. Разбирането защо реагираме по един или друг начин ни дава ИЗБОР. Това е моментът от който ние решаваме дали ще хейтим, ще се преструваме, ще отричаме, ще рационализираме или ще погледнем истината в очите, ще отчетем какво ни причинява и ще продължим по своя път, без да се занимаваме с живота на другите. За да стане това, трябва да запретнете ръкави и да извървите пътя на дълбоката лична работа. А вие как мислите? И тук не мина без работа :)

Хареса ли ти статията? -> Сподели я с приятели

Искрено ваша,

*В материала съм представила само част от механизмите, които се отнасят до контекста на интервюто. Останалите ще са обект на друга статия. До тогава за въпросите по поод другите защитни механизми можете да се обърнете към трудовете на Ана Фройд и Мелани Клайн, а по въпроса за сянката или тъмната страна - към теорията на колективното несъзнавано на К. Г. Юнг.

Leave a comment

Filtered HTML

 • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
 • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Plain text

 • Не са разрешени HTML тагове.
 • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
 • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.