Ревността е неизбежна!


Материалът не е предписание и винаги е най-добре да се посъветвате с вашия терапевт

 

Ревността на по-големите деца към по-малките в семейството е неизбежна!

Независимо дали детето ви го показва или не, независимо дали е все така послушно както преди, емоцията е там, избива по-най неочаквани начини и би било хубаво да й обърнете внимание.

Докато сте трима, детето свиква с това, че неговият свят се състои от него и вас. При появата на по-малкото братче или сестриче света, какъвто го познава изведнъж рухва. Детето изпада в ужас, а страха от това, че по-малкото ще бъде не допълнение, а негов заместник го кара да изпитва много интензивни, често неразпознаваеми чувства. Ако сте по-голямото дете в своето рождено семейство, най-лесно ще разберете какво преживява и вашето дете.

И ето че на пиедестала се изкачва ревността. Тя е чувство, за което децата нямат изразни средства, затова най-често то се проява чрез гняв. Има няколко познати на мен начина, по които ще разпознаете, че детето ви проявява сиблингова ревност (ревност поради съществуването на друго дете в семейството). Сигурна съм, че на мнозина от нас като деца ни се е случвало да преживеем поне едната от представените роли.

 

Ето кои са те:

1. Гняв насочен към по-малкото

Най-очевидно е, когато баткото или каката открито мрази малкото - щипе го, закача, души или моли родителите да го върнат обратно.
По-трудно е да разпознаем ревността у "послушните" деца - такива, които се страхуват открито да се противопоставят на родителя и да тръгнат с омразата или гнева напред. Те действат много потайно като или нарочват по-малкото да извършва белите вместо него или много умело карат родителите да мислят, че другия е виновен
И в двата случая е важно да се обърне внимание на по-голямото, да се изговорят преживяванията му и страховете, да се назоват чувствата. Във втория случай е важно да се опитаме да вникнем в постъпката и да поговорим за мотивите на действащото скришом дете.

 

Много често, в желанието си да третираме децата си поравно натупваме и двете, без да си дадем сметка, че по този начин поощряваме голямото да продължава със скритите бели. Така кръга става порочен и освен ако не се приеме наличието на ревността и не се работи с по-голямото дете, излизане от кръга няма.
 

2. Гняв насочен към родителите

При този сценарий детето ще е гневно на родителя (най-често на майката) за това, че му е натресъл в гнезденцето някого, когото се очаква да обича, с когото да дели играчките си,а за капак на всичко - за когото да се грижи и да помага. Дори очакванията да не са на лице и детето да изпитва обич към по-малкото, родителя в неговите очи е виновен за всичко. Което на практика е така. 

Тогава може да ви изглежда, че детето ви е започнало да прави нещата напук - по-често да се тръшка, да се противопоставя, да не иска да яде, да спре да учи домашни, да не иска да ходи на градина (понеже ще е тревожно от това, че може вече да не ви е нужен), да ви прави бели.
 

Отне ми известно време да разбера, че козметиката, която Савина в продължение на цял месец старателно изливаше във ваната, беше неин начин да покаже колко много ми е гневн за това, че съм й родила съперница. Цялата подготовка и времето хвърлено в обяснения преди появата на Адриана, като че ли не бе дало резултат. 

Тя проявяваше нежност към сестра си, но силно страдаше от това, че вече нямаше само за "аз и ти", а винаги помежду ни сякаш заставаше по-малката й сестра.
И тогава направих следното.

Първо, назовах с думи онова, което преживявява, понеже бе вече на 4 и имаше капацитет да го разбере.

Второ, отделих време само за двете ни, точно както и преди. И докато баща й се занимаваше с бебето, ние ходихме на кино, на пазар, за дрехи, за сладолед или просто излизахме за продукти. Правим го и до днес.

И, о чудо, детето ми спря да прави бели. Успокои се и сякаш започна да се възползва от позитивните страни на това да имаш брат или сестра (за това в някой от следващите ми постове).

 

3. Гняв към двете страни

Той е комбинация от т.1 и т.2 и се овалдява с много търпение, с говорене и най-важното с разбиране за това, че детето ви не го прави от чувство на садизъм, а от страдание и нуждата да бъде все така важно и желано за най-близките хора в неговия свят.

 

4. Регрес

Регреса е връщане към детския начин на функциониране и навици. Колкото и да е голямо, детето ви може да започне да се напикава, да търси биберона, да се връща към яденето от бутилка, отново да пълзи, да иска да спи в леглото ви, да спре да се облича само и други. Прави го, защото има пример пред очите си и си казва: "Ако и аз съм като по-малкоти ми братче, и на мен ще ми обръщат толкова внимание". В случая за детето не е от значение дали ще му се карате или не. Какъвто и да е резултата, стига да не е безразличие, то ще си получи вниманието, което му е нужно. А в резултат на това ще се успокои.

В стремежа си да върнем нещата към "нормалния начин", като родители много често пропускаме да забележим тревогата, която стои зад такова поведение. Само ако можехме да видим ужаса в очите на по-голямото дете, щяхме вместо "Я стига си се лигавил" да кажем "Сигурно и на теб ти се иска да те носим по цял ден на ръце. Ела, ще взема и теб.". Опитайте да дадете на детето онова, от което има нужда за да се успокои и ще видите как за нула време то ще върне нещата към "нормалния начин".

 

5. Автоагресия и затваряне в себе си

Автоагресията е агресия насочена към себе си. Срещата се при "послушните" деца, по-рядко при деца, които трудно разпознават емоциите си. Те не могат да покажат своя гняв, а само го задържат в тялото. И тъй като потискането на емоцията не я заличава, то за да "изпусне" парата, детето наранява себе си, като започва да се щипе, да се скубе, да прекалява с яденето, да отказва да яде, изолира се за да не пречи, затваря се във себе си или се разболява
Този, а и отделните случаи на горните примери, понякога трудно се решават с подръчни средства в домашни условия. Корените на последното поведение, както всъщност и на всяко друго, е дълбоко заровено във връзката родител-дете. Често от помощ са психолозите, които са специално обучени да работят със семейства и деца. Те, за разлика от близките ни, най-лесно биха дали позитивна и безпристрастна обратна връзка, защото се грижат за цялото семейство и нямат право да взимат страна. 

 

Хареса ли ти статията? -> Сподели я с приятели

Следете за другите ми материали ТУК или на страницата ми във Facebook

 

Искрено ваша,

Leave a comment

Filtered HTML

  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.