Докато гоним ползите в живота, изпускаме самия живот - 2


Началото на статията ТУК

Статията е написана с изричното съгласие на участниците. За целите на конфиденциалостта някои от фактите са променени, но смисълът  е запазен.  Всяка прилика с реални хора е абсолютна случайност.

- Чувала ли си за мита за боговете Деметра, Персефона и Хадес? А знаеш ли, че той стои в основата на правилото, което може да промени целия ти живот? Готова ли си да чуеш останалото?

Деметра е богиня на плодородието, на изобилието и на живота - майка на единствената си дъщеря Персефона и жена на всемогъщия Зевс. Хадес е господарят на подземното царство, той е брат на Зевс, пазителят на мъртвите, символът на богатството и удоволствието.

Историята им започва с тайното споразумение между Зевс и Хадес. Зевс обещал на брат си да му даде за жена прекрасната си дъщеря Персефона. И ето в един слънчев ден Хадес се появил на поляната, на която тя се разхождала, и я отвлякъл с огромната си колесница в подземния свят. Научавайки вестта, Деметра, ядосана на дързостта на Зевс, напуснала Олимп и оттеглила животворната си сила от земята.

Жесток глад обхванал цялото човечество - листата окапали, почвата спряла да ражда, тревата пожълтяла, а нивите и градините станали безплодни. Повелителят на небето и земята Зевс, притеснен за съдбата на хората, пратил вестители да убеждават жена му да се върне към задълженията си, но погълнатата от мъка Деметра оставала непреклонна.

Тогава Зевс наредил на Хадес да освободи Персефона. Персефона литнала нагоре и се появила пред майка си. Ала младата жена и не подозирала, че ще трябва да се върне във владенията на съпруга си Хадес, защото вече била вкусила от плодовете на подземното царство. Никой, който е вкусил от удоволствието, не може да напусне царството завинаги.

Майката и дъщерята се върнали на Олимп и земята отново започнала да ражда. Деметра възвърнала животворната си сила и събудила цялата природа, носейки полза на света. Тогава Зевс постановил, че оттук нататък 2/3 от годината дъщеря му ще прекарва с майка си, а 1/3 от годината - при съпруга си Хадес.

Персефона като символ на ползата черпи сили в царството на удоволствието при Хадес и ги отдава на майка си, която ражда благата на този свят. Без енергия няма резултати, а без удоволствие няма енергия, мила К.

За миг се отпуснах на стола и оставих мълчанието да си свърши работата. Извърнах глава към прозореца и заедно, сякаш крадешком, посрещахме залеза. Зимата нежно се настаняваше в града - по покривите, по тротоарите с пухкавата снежна завивка, с оголените клони на дърветата, с огромната заснежена планина на хоризонта, а сезонът на празниците напомняше за себе си с милион светещи лампички по сградите отсреща.

- Май сезонът на нищото е започнал? - промълви К., все още загледана в далечината.

- На удоволствието без полза... - добавих протяжно.

- Как искам да имам енергия, като не си давам и грам почивка? - със зяпнала уста К. погледна пода така, сякаш съм го посипала със злато. – Кога за последно съм правила нещо, което обичам, без то задължително да ми носи резултат? Кога за последно съм пила кафе, без да решавам работни въпроси, или... книга. Не съм чела роман от години! Все си тъпча главата с полезна литература. А масаж? И на масаж не съм ходила ей така, без да ме заболи вратът или да съм си сецнала нещо. Тогава ходя не по желание, а по принуда. Леле, а да си седя вкъщи и да не правя нищо? И това не го правя, понеже нямам полза... Нито съм се обадила на майка си, на сестра си, на дядо си, освен ако не трябва да им свърша нещо. Какво, казваш, трябва да правя сега, нищо? Ама изобщо нищо ли? - застреля ме с въпроса.

- Хич! - отсякох с ръка.

Двете се спогледахме и се засмяхме синхронно.

- Знаеш ли, К. - подхванах развеселена, - откакто го осъзнах, все по-често и аз стъпвам на принципа на боговете. 2/3 от времето си посвещавам на ползите - гоня професионални интереси, влагам време в образованието си, в себеразвитие, възпитавам децата, грижа се за мъжа си, за дома, за здравето си. Това са все неща, които, ако ги правя, ми носят чувство на удовлетвореност.

- Като Деметра, която се труди и дарява света с блага през пролетта, лятото и есента? - намеси се тя.

- Точно така! В част от тях има „трябва“, в други има и „искам“, но това са все дейности, които носят фактически, често финансов резултат. Останалата част от времето(1/3) отива за удоволствия без полза. Или поне такава, изразена в материалния свят. Това са дейности, които не носят, а по-скоро гълтат пари. Това е времето, в което се глезим, в което си угаждаме, в което си губим времето, в което се шляем безцелно и в което позволяваме и другите да се грижат за нас. В началото и на мен ми беше ужасно трудно, но с времето видях, че ако няма удоволствие, губя вкуса към живота и насладата от резултатите. Защото насладата е умение, което се придобива, когато си даваме време да не правим нищо. Това е времето, в което се отдаваме на себе си, на любовта, на секса, на чувстване, на връзката с другите, на присъствието тук и сега.

Направих пауза, за да огледам жената, която някога бях и аз. Знаех какво преживява. Беше ми до болка познато. Искаше ми се да я хвана за раменете и да я разтърся, за да й изкарам от главата онзи гаден глас, който неумолимо повтаря как „трябва да правиш, защото иначе не струваш“, как „винаги има по-добри от теб“, как „животът няма смисъл, ако не се движиш с луда скорост“ и как „за нищо не ставаш“, ако нземеш, че сгрешиш. Замислих се колко добре би било, ако още тогава, навремето някой можеше да разтърси и мен.

- Удоволствието, К., е нещото, което те държи тук и сега и изпълва живота със смисъл. Чудя се само дали можеш да си го позволиш...

Хареса ли ти статията? -> Сподели я с приятели

Взе ли подаръка ми? -> Направи го ТУК

Искрено ваша,

Leave a comment

Filtered HTML

  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.