Мъжът не идва случайно. Ти си го поръчала такъв.


Противоположностите се привличат. Срещаме го по женските списания, в рекламите на мъжките парфюми, самобръсначки, прахове за пране и кренвирши, по форумите, по популяните сайтовете и в празничние публикации във Facebook. Чували сме го толкова пъти, че казано отново, звучи като клише. Приемаме го за безусловна истина без да се замисляме, дали изобщо носи някакъв смисъл. И ето ме мен, феята на връзките в разгара на празника на любовта, заела се с важната задачата да разбули тайната на привличането.

Вече не е тайна, че привличаме партньорите си целенасочено. Избираме онези, които вече живеят в представите ни, а критериите, по които ги избираме, са само два:

•         партньорът да носи някои от най-важните характеристики на хората, от които бяхме отгледани (майки, бащи, баби, дядовци, лели, чичовци, братя, сестри). 

•         партньорът да притежава онези качества, които сме носили като малки, но поради една или друга причина сме потиснали или обезценили.

И колкото по-близко е съвпадението по критериите, толкова по-силно се влюбваме. За щастие или за жалост, нищо от това не става по наше желание. Желанията са съвсем друга бира. Тях ги пишем в списъци, пеем мантри, правим заговори, глеаме на кафе и най-често се чудим защо не идва мъжа по поръчка. Просто е. Подсъзнанието е опасна сила. Може да ти се изприщи езика от мантри, но ако в главата ти живее някой като Пеньо от 5-я етаж, няма да ти се получи с лустросания Васко от съседния блок. Избора се случва абсолютно автоматично и преди да сме се усетили, подсъзнанието ни е направило преценката, одобрило е кандидата и е пуснало зелената светлина. 

- Хубаво - ще кажеш, - но къде тук се говори за противоположост. Мен ме интересув дали се влюбваме в тези, които са  наше "огледало" или напротив, привличаме онези, които са на 180 градуса различни. 

Отговарям: "И двете".
Сега когато знаеш за критериите при несъзнавания избор на партньор, разбираш колко е важен фактора "родител". Докато сме малки, чрез един процес, наречен идентификация (не се плаши, не е топлофикация), се сдобиваме с голяма част от качества на хората, от които сме отгледани. Положителни, но също и отрицателни. И колкото не ти се ще да вярваш, си същата, като майка си, а ти - същия, като баща си. Не на 100%, но при внимателно гледане, приликате се усеща. По този начин хем приличаме на родителите си когато порастнем, хем търсим партньор, който да прилича на тях, а значи и на нас. В това отношение привличаме себеподобни.

Ако говорим за разликите, то процеса е следният. Когато сме малки, родителите имат склонността да ни забраняват какви ли не неща. “Не прави така, добрите момичета не го правят", "Не говори така, не е редно" "Не плачи, не крещи, дръж се скромно, кромността краси човека...”, - са все неща, които родителите казват за наше добро. Те искат да отгледат добри хора, а ние искаме мама и тати да ни обичат. И тък като любовта на родителите е приоритет номер едно при деца на всякаква възраст, сме готови да се откажем от естетвените ни стремежи и да им угодим. Така започваме да се държим както ни повеляват. Но другата, автентичната част не умира, тя стои в затворена клетка и се обажда от време на време. Но при всеки опит да се покаже, родителският глас, който вече живее в нас възрастните, се обажда и ни жегва със същите тези думи, които сме чували като малки.
Не ми вярваш? Тогава се опитай в най-активния час на деня да се качиш на една пейка на улицата и пред очите на всички започни да рецитираш "Аз съм българче". Не става, а? Или няма да си облечен подходящо, или ще си забравил думите, или ...? Май дори да си го представиш е трудно. Ако се вслушаш внимателно в гласа, който те спира, ще чуеш мама или тати, които имат достатъчно основателни причини, за да спрят този изблик на искрена детска спонтанност.

Ще ме питате как това е свързано с партньора? Когато срещнем партньор, който притежава поне едно от подтиснатите ни качества, се чувстваме така, сякаш манна небесна е паднала върху главите ни. Казваме си: “Леле, той е всичко, което аз не си позволявам да бъда. Това не може да е истина!” И тъй като опита ни като деца ни е накарал да бъдем противоположното на това, което сме искали да бъдем, партноьрът ни олицацетворява точно това противоположното нещо.

Има го в повечето двойки. Ако се загледате, то ще видите, че ако мъжът е моралист, жената ще е тази, която е лишена от скрупули, ако жената обича чистотата и подредеността, мъжът ще е човекът на хаоса, ако мъжът е либерален, партноьрката му ще е тази, която е много консервативна. Вариантите са безкрайни. Най-лесно ще го усетиш, ако помислиш кое е онова, което в самото начало те е привлякло в твоя партньор. Имал/а ли си го и ти?
В това отношение противоположностите наистина се привличат, но само защото в различното разпознаваме качество, което носим цял живот.

И тук ще ви открехна малка тайна. Поради едни естествени процеси заради същите тези качества, заради които сме се хвърлили в обятията на нашия любим в началото, сме готови да го убием само 6 месеца по-късно. А за това ще пиша в следващия материал.
 

Хареса ли ти статията? -> Сподели я с приятели

Взе ли подаръка ми? -> Направи го ТУК

 

Ваша,

Leave a comment

Filtered HTML

  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.