Рубрика "Мъжете говорят". Интервю с Георги Димитров


Интервю с Георги Димитров - 1 част

Четиво за 8 мин.

Веднъж попитах един приятел на възрастта на днешния ми гост:
„Защо според теб мъжете от 70-те години сте толкова различни по обноски от моите връстници? От друго тесто ли сте правени?“
„Тестото е същото - усмихна се той, - но ние просто четяхме други книги. Когато растяхме, уважението към жената и кавалерството не беше въпрос на избор, то беше въпрос на чест. А ние искахме да бъдем достойни.“ 

Днес ви срещам точно с такъв мъж. Той е доктор, първият, получил академичното звание „професор по ИКТ право“, адвокат с 20-годишен опит, съпруг, баща на две деца и мъж с главна буква.

- Здравей Георги и добре дошъл. Би ли се представил на читателите ми с няколко думи?
- Георги Димитров, на 47 години, още в разцвета на силите си, адвокат - от добрите, не на дявола - и просто мъж, оцеляваш в това общество. Обожавам работата си. Тя е съчетание на две любими неща – правото и информационните технологии. Навремето мечтаех да стана програмист, но се спрях, защото „не било сериозно“, завърших право, но информационните технологии ме настигнаха и с времето успешно се реализирах като адвокат по ИТ право. Освен професионалната сфера съм голям мечтател, пътешественик и куподжия по душа. Обичам да чета и да гледам фантастика.

- Имаш ли любим филм или книга?
- Матрицата. Тя е уникален филм, нищо че се крие зад такъв фантастичен сюжет; филмът е с много дълбок философски смисъл.
Имам няколко любими книги. „Зеленият крал“, например. Истината е обаче, че тя е ключова книга, която е променила моят живот. И ме е надъхала с жажда за победа, самочувствие, вяра в себе си, със смелостта да мислиш мащабно. Това за мен е важно. Когато човек мисли мащабно, постига големи неща, когато мисли дребнаво постига дребни неща.

С какво се гордееш най-много в живота си?
Гордея се, че живея себе си. Не се налага да имам маска, да се правя на някой, който не съм. Най-големият конфликт на хората възниква между сблъсъкът на привидно и прикрито, тоест между истинското и фалшивото. Например, ако един човек не се е обикнал, той гледа да се хареса на другите. И ако успее да заблуди другият, рано или късно бумерангът се връща и фалшивите старни започват да се показват. И се оказва, че той е харесал човек, който не си ти.

Не е ли присъщо на всички нас, когато влизаме във връзка, малко или много да представим образа си по-добър отколкото е? Стараем се да се харесаме на другия, това е част от ухажването.
- Още от малки ни втълпяват, че не е важно какво ти мислиш за себе си, а какво другите мислят за теб. Според мен това е груба систематична грешка във възпитанието. Човек цял живот не мисли, че това което той прави е вярното, той трябва да се огледа в чуждите очи, за да получи одобрение. И да си каже, ето другите ме одобриха, значи съм на прав път. Но това не е лична позиция!

- Ти си женен, имаш и две деца, кажи ми ти не си ли се старал в началото да се харесаш на жена си? 
- С нея се запознахме преди 26 години и тогава съм бил себе си. Толкова естествено се получи връзката точно заради това. Но преди да се срещна с жена ми, аз съм имал друга връзка, в която не съм бил себе си, стараел съм се и точно това ме е карало да се чувствам нещастен.

Ние жените често имаме критерии, по които избираме своята половинка. Вие имате ли такива?
- (смее се) Има огромна разлика как човек избира на 20 години и как на 40. Мъжете много се влияят от външния вид, това е неспасяемо. Мъжът е самец, той носи в себе си инстинкта на ловец. Той иска да хареса най-хубавата, най-красивата жена. И това е въпрос на самочувствие, въпрос на его – „ето аз съм най-добрият, защото имам най-хубавата жена“. Така че мъжете са много първични.
С годините, това не се заличава, мъжът пак гледа хубавите жени. С нарастване на годините, обаче, започваш да се вглеждаш във финеса на една дама като елегантност, изказ, държание, интелект. Аз говоря от свое име разбира се, винаги ще оценя една интелигентна жена. Не само да е красива, но и да лъха от нея самочувствие, интелект, в никакъв случай надутост. Надутостта е просто пренебрежителното отношение към хората и е белег за слабост. Интелигентната жена е добре облечена, изискана, красива, умна и обича мъжете. Има и такива жени, които не обичат мъжете, те постоянно се съревновават с тях, за да покажат кой е по-по-най.

Как разбраш, че една жена обича мъжете, по какво ѝ личи?
- Първо оценява и признава положителните качества на мъжа. Възхищава му се. Трябва разбира се да бъде искрена. Тоест, когато има нещо, което я възхити, тя просто трябва да го покаже. Мъжът има нужда от това, мъжът има нужда от това да види себе си като мъж в очите на жената. А за да го види, жената трябва да покаже, че го харесва като мъж. Жените много често не го правят и си мислят, че като се държат надменно и пренебрежително към един мъж и това е пътят към неговото сърце, защото той още повече ще я харесва и още повече ще я желае. Това не е вярно! Това не гарантира дългосрочност. В момента, в който постигне целта си мъжа губи веднага интерес.

Жените имат склонността да не казват някои неща директно. Спестяваме ви нещата, които мислим, че не ви харесват, за да не ви пропъдим. Вие имате ли нужа да ви опазваме по този начин?
- Истината е следната. По-добре е човек да бъде искрен и да казва нещата, такива каквито са, не непременно с цел да обидиш или нараниш. Една жена има много богат инструментариум, с който да накара един мъж да направи или да не направи нещо. Тя трябва просто да осъзнае каква сила има над мъжа. Тук ще ти дам един пример: едно е една жена да каже – „Я отиди да изхвърлиш боклука“ и съвсем друго е да каже – „Миличък, в тази красота на този дом единственото, което пречи е този чувал с боклук. Моля те отиди да направиш това добро дело, ще ме направиш безкрайно щастлива“. И как след такива думи  мъжът няма да стане и да го направи. Не само ще го направи, но ще литне, за да го направи!

Много жени на моята възраст твърдят, че кавалерите са отживелица, няма ги. Има ли начин това да се възпитае? Как една жена може да предизвика един мъж да стане кавалер?
- Това е голяма драма за жените от 25 г. и нагоре. Именно това е признак на жертва, в която жените попаднаха от собствената си еманципация. Мъжете, когато видят красива жена и същевремено с това нямат самочувствието, от това че нямат стабилна работа, не изкарват достатъчно пари и т.н., си казват – „Тази е на толкова високо ниво, аз къде ще се меря? Кой знае колко мъже я ухажват“. Той няма самочувствието да ухажва, няма смелостта да го направи. Затова той предпочита да е пасивен, колкото и да я харесва. Искам да кажа, че жените трябва да бъдат достатъчно смели, за да общуват нормално с един мъж, да му показват, че той има качества, които тя харесва. Жените могат да направят така, че мъжа да се усети мъж. Когато това стане, той сам ще поиска да бъде кавалер!  

- А как това, се пренася в семейните отношения? Там трябва ли да има йерархия или е възможно мечтаното на жените поравно разпределение на грижите? 
- Според мен всичко опира до отношението. Ако една жена покаже на мъжа, че го цени, че го обича, че се радва на това, което той прави за нея, че е ужасно признателна, затова което мъжа прави за нея, той ще се чувства велик. Може жената да е много по-напред с материала – интелектуално и емоционално - но по никакъв начин да не го натъртва на мъжа. Покаже ли му го веднъж, мъжа ще избяга. Мъжа оценява жената, ако му се даде възможност да се грижи за нея. Ключът към сърцето на мъжа е наистина възхищаването на неговите положителни качества. Само положителните разбира се (смее се).

- А отрицателните какво да ги правим?
- Има си начин да покаже. Но този тип натяквания, намеци, заобиколни изказвания не ги разбираме. Дори и да се разбере намека, мъжът няма да го направи, именно защото е казано по този начин.

Добре, а не може ли една жена  нормално да се каже: "Счупи ни се пералнята, а ти си мъж знаеш как се оправят тези неща, аз не разбирам, аз съм жена. Това ще работи ли?
- Да, миличък, счупи се пералнята, ти си моето спасение. Моля ти се измисли нещо, аз вярвам в теб. Според теб има ли нормален мъж, който да не откликне на такова изказване.

Защо един мъж, който е посветил години на една връзка не би предложил брак? Въобще какво ви е отношението към тази институция?
- Мъжа някакси има криворазбрано разбиране за свободата. То е като страх да не изгуби свободата си. Жената пък трябва да закрие всяка една мисъл - искам брак, даже обратното. Трябва да покаже на мъжа, че тя не желае брак, че не е готова за него, защото ще изгуби тя своята независимост. Тоест да го заблуди, защото в мъжа заработва ловецът при несигурността. Усети ли мъжът несигурност, в него веднага заработва инстинкта на ловеца.

Един брак не... Прочети 2-та част на интервюто

Хареса ли ти статията? -> Сподели я с приятели

Взе ли безплатната ми книга? -> Направи го ТУК

Искрено ваша,

Leave a comment

Filtered HTML

  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.