Синдромът на вечното момиче


четиво за 7 мин.

Преди няколко дни, къде случайно, къде не, ставам свидетел на следния разговор между майка, баща и тяхната 5-годишна дъщеря.

- Мамо, защо нямам лице като твоето? - жалостиво пита момичето.

- Че защо ти е да имаш лице като моето? - любопитства майката.

- За да имам мъж! Как защо?

- Като пораснеш, ще имаш мъж, мамe.

- Ама аз искам тати да ми е мъж - отрязва момичето.

Таткото се намесва светкавично в разговора.

- Ааа, миличка,  аз не мога да съм ти мъж. Аз съм мъжът на мама, тя ми е жена, а ти си моя дъщеря. Обичам те, но не можеш да си ми жена. Като пораснешq можеш да приличаш на мама и тогава ще срещнеш мъж като мен.

- Хъм - обръща се към майката и я оглежда от глава до пети. - Добре, хайде мамо, направи ми плитка като твоята.

Желанието на момичетата да бъдат жени на бащите си, както и на момчетата да бъдат мъже на майките си е нещо обичайно. Дали е изговорено с думи или е показано чрез отношение, то е белег на това, че детето е навлязло в Едипова фаза от развитието си. Това става между третата и петата година от живота ни. В този период децата започват да забелязват половата разлика, момичетата разбират, че приличат на майките си, а момчетата - на бащите си, и при правилно поставяне на граници в отношенията децата ще се научат да се идентифицират с родителя от същия пол.

Последното е най-най-най-най-важното, на което родителите могат да научат детето си в тази възраст. Нека отворя скоба за едно обяснение. Терминът най-лесно би могъл да се обясни с изразите „да бъдеш себе си“, „да приемаш другите“ и „да приемаш себе си“.  Идентификацията с родителите се изразява в попиването на определени черти на техния характер, на поведения, отношения към хора от същия или противоположния пол и във възприемането на себе си. Тя представлява нашето изграждане като личности чрез подражание. При момичетата - на майките, а при момчетата - на бащите. Тя ни дефинира като личности, учи ни да слагаме граници в отношенията, да отстояваме себе си и да бъдем в мир със себе си и с хората около нас.

Ако сме успели да преминем тази фаза на развитието, ако родителите ни са успели да поставят граници в отношенията с тях (както бащата в примера горе),  ще сме се научили на няколко ценни неща:

 • да се обичаме такива, каквито сме, а не такива, каквито бихме могли да станем, ако се променим;
 • да обичаме другите такива, каквито са;
 • да умеем да казваме НЕ, когато нещо не ни изнася;
 • да умеем да приемаме НЕ, без да се чувстваме отхвърлени;
 • да имаме адекватна представа за реалността и за отношенията, в които се намираме;
 • да имаме реална представа за себе си и за своите способности;
 • да бъдем женствени;
 • да бъдем мъжествени;
 • да сме в мир с нашата сексуалност;
 • последно, но не и по важност - да влизаме в партньорски взаимоотношения и да се държим в тях адекватно на възрастта ни.

 

Какво обаче трябва да му се е случило на човек, за да бяга от себе си, да бъде вечното момиче или вечното момче, да влиза в отровни връзки или да се нагърбва с отговорности в отношенията, които са непосилни?

Често, когато чуваме детето от противоположния пол да иска да ни стане мъж или жена, се чувстваме много поласкани. Казваме си: „Ох, леле, колко сладко. Това дете трябва много да ме обича, за да говори така.“ Някои родители това ги смущава, други ги кара да обръщат на това дете повече внимание, трети ги оставя равнодушни, четвърти ги ядосва. Колкото и невероятно да ви звучи, в тази фантазия на децата няма невинен подтекст. Децата го казват, защото наистина вярват, че могат да ви станат мъж или жена, съответно да изместят родителя от същия пол.

Някои родители се поддават на изкушението да потвърдят фантазията на детето си и ми се ще да вярвам, че го правят или поради липса на знание, или с желанието да му угодят. Най-често това става чрез игри, в които несъзнавано влизаме в роли на принцове на нашите дъщери - принцеси, или кралици на нашите синове - крале. Става и чрез споделянето на общо легло с детето от противоположния пол, докато партньорът ни се премества на друго място - уж за по-удобно; или когато сме самотни родители. Потвърждаваме фантазията и чрез целувките по устните, и чрез откликването на забраните на детето да показваме любовта с партньора си пред него. За жалост в действителността има и случаи на инцест и те освен Едиповия комплекс носят и много други психологически последствия, но това ще е обект на някоя друга статия.

Потвърждавайки фантазията на детето, родителите правят няколко неща, които могат да ги заведат към по-трудно и не толкова весело бъдеще. Предлагам ви да разгледаме най-често срещаните от тях.

Първо, развалят инцестната забрана. По този начин, като възрастен, този мъж или жена постоянно ще си търси любовни триъгълници, за да участва в тях като трети елемент. И ще се чуди защо все й/му се падат обвързани мъже/жени.

Второ, отнемат на детето възможността да израсне емоционално. Момичетата, които са изживявали фантазията да бъдат принцесите на принца татко, си остават вечни момичета. Това са жени, които ще привличат по-възрастни мъже, ще търсят връзки, в които да са зависими емоционално и финансово от партньорите си, и ще им е трудно да изградят равноправно партньорство. Това може да се преодолее с упорита работа в психотерапията, където всички тези неща да излязат наяве, да се преработят и да се интегрират по нов начин. Същото важи и за мъже вечни момчета.

Трето, дават следното послание на детето си: „Не е добре да си като мама, защото ако си като мама, няма да успееш да направиш мъжа си щастлив и той ще предпочете друга жена пред теб. Затова в никакъв случай не бъди като мама.“ По този начин се научаваме да вървим против корените си. Момичетата правят всичко възможно, за да не бъдат като майките си, защото ако са като тях, ще останат без мъж. Най-често започваме да се борим с природата си, наслагваме си чужди образи, отричаме се от женствеността, която иначе поемаме от майката, и се борим със себе си в стремежа да постигнем някакъв идеал. В резултат най-често оставаме сами.

Четвърто, дават на детето си да разбере, че е велико просто защото е то и няма нужда да се развива. Ама разбира се! Децата си мислят: „Щом толкова малка/ък съм успял да изместя родителя от противоположния пол, трябва да съм невероятен.“ По този начин ни се отнема възможността реално да преценяваме потенциала си и години наред можем да си живеем с едно самочувствие без покритие, отблъсквайки хората и чудейки се защо.

Пето, отнемат на детето възможността да се научи да слага граници в отношенията. Посланието, което то получава: „Щом мама/татко не са успели да сложат границата в отношенията с мен, къде съм тръгнал/а аз.“ Като възрастен този човек много лесно ще може да бъде съблазнен, манипулируем и примамен в грешни отношения, ситуации или връзки. Няма да може да казва „не“, да отказва, или да си тръгва навреме.

Прочитайки статията, може би сте се разпознали в някои от примерите ми горе. Не е задължително да ви се е случило нещо на 5 години, за да искате да бъдете перфектни или да не можете да казвате „не“. Възможно е и да се е случило и това да ви отвори една голяма тема за работа със себе си, която да ви помогне да не влизате в едни и същи модели автоматично, а да се сдобиете с усещането за избор в своя живот.

Но ако трябва да вземете едно единствено нещо от тази статия, нека да е следното - ще ми се някой ден, когато имате деца, да можете да им кажете: „Обичам те, но не мога да съм твоята жена, защото моят мъж е баща ти“ с посланието „Хубаво е да си като баща си, защото така ще станеш истински мъж и ще можеш да избереш жена, с която да изградиш пълноценно партньорство.“

Хареса ли ти статията? -> Сподели я с приятели

Взе ли безплатната ми медитация? -> Направи го ТУК

Искрено ваша,

Leave a comment

Filtered HTML

 • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
 • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Plain text

 • Не са разрешени HTML тагове.
 • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
 • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.