Интервю с Борислав Лазаров. Рубрика "Мъжете Говорят"


Започвайки тази рубрика, ми се искаше да каня възрастни, наживели се, успешни в личен и в професионален план мъже. Представях си ги като хора, които са се сдобили с богат житейски опит, които са общували с много и различни жени и имат какво да кажат на дамите, четящи този сайт.

Не взех предвид обаче, че част от читателките на рубриката са на възрастта на дъщерите на моите гости. Те са съвремени млади дами, които вече градят или ще започнат да градят отношения с мъже на тяхната възраст. И колкото и да негодуваме, съвременните мъже се различават от мъжете от „едно време“. Затова, вместо да разсъждаваме какъв трябва да бъде съвременният мъж, реших да го попитам какъв е всъщност.

Днешният ми гост е Борислав Лазаров и откъдето и да го погледнеш, е истински съвременен мъж. Започвайки от днес, от време на време ще ви срещам и с други господа от поколението Y. От тях ще разбираме за какво мисли съвременият мъж, към какво се стреми, какви са целите му в живота, как си представя успеха и как - връзката, на която би посветил своето време и усилия.

- Здравей, Бориславе, и добре дошъл. Би ли се представил на читателките ми?
- Казвам се Борислав Цветанов Лазаров. На 24 години, спортист по душа, а от няколко години и по професия. Аз съм сертифициран персонален треньор, който обожава работата си. Не бих я сменил с нищо на света!

- Как реши да се захванеш точно с тази професия?
- Десет години бях футболист, но приключих с това в десети клас. Причината беше травма в кръста. Оттам се захласнах по фитнеса, а после това прерасна в мания за подобряване на собствената визия и преди да се усетя, тази дейност ме беше поела в ръцете си.
Същевремено бях записал бизнес администрация, но много рано разбрах, че не е моето, и прекъснах. Още първия семестър реших, че ако остана, ще си пропилея живота. Веднага се ориентирах към фитнес индустрията. Изкарах нужните курсове и започнах да правя това, което обичам, като помагам на другите.

- Това е много смело!
- Винаги така постъпвам в живота. Решавам нещо и го правя. Просто аз мразя да правя неща, които не ми харесват - чувствам го като загуба на време.

- Кое най-много харесваш в работата си?
- Самата работа ми носи удоволствие. А удовлетворение получавам, когато дойде един клиент и ми каже „благодаря“.

- В момента чувстваш ли се успешен? Как изобщо оценяваш успеха?
- Определено се чувствам по-успешен от тогава, когато започнах. Хората ме познават, доверяват ми се. Стари клиенти ме препоръчват на нови. Масово клиентите, с които работя в момента, идват с препоръки. Но не съм доволен или задоволен напълно. Ако това се случи, значи ще съм спрял да надграждам, а това не ми е целта. Още откакто съм се захванал с тази професия, се развивам.

- Ти каза, че масово хората идват при теб с препоръки. Моите читателки как и къде могат да те намерят?
- Могат да ме намерят чрез Facebook страницата ми - Борислав Лазаров или във фитнеса, в който консултирам клиентите в момента.

- Любопитно ми е какво показва опитът ти с мъжете и жените? С кого се работи по-лесно?
- Много е относително. Жените мрънкат повече, но и изпълняват повече. Докато мъжете понякога не мрънкат толкова, но не изпълняват. По резултатите си личи как се изпълнява програмата, съответно и диетата извън залата. Жените, например, са по-изпълнителни откъм диети, но от друга страна, по-лесно се поддават на изкушенията от мъжете.

- Аз съм имала възможност да те наблюдавам в работата. Ти си много близък до хората, много си човечен, емпатичен и се чудя кой ли е развил това умение у теб?
- Мисля, че животът! Може би и майка ми. Един човек, когато влезе в залата, трябва да знае кой е инструкторът, за да се почувства добре. На първо място правя това - карам хората да се чувстват добре. Преди не бях толкова комуникативен, но с времето животът ме обигра и ме научи кой е най-лесният начин да успееш - да се отпуснеш, да говориш и да се представиш. Разбира се, както и в твоята работа, към всеки клиент трябва да имаш подход. Едните са по-плахи и по-трудно се отпускат, други пък не. Научил съм, че трябва да обичаш хората и да си отворен към тях, тогава и те ще те обичат и резулатите няма да закъснеят.

- А каква е връзката ти с майка ти?
- С майка ми връзката е доста близка. С нея по-скоро сме приятели. Връзката между майка и син доста години я е нямало, понеже съм дете на разведени родители и от много малък съм поел голяма част от ангажиментите в семейството. Но сега я усещам така - много близка.

- На какво те е научил този период?
- На самостоятелност, на отговорност.

- А как виждаш ролята на жените в живота ти като цяло?
- Те са по-слабата половинка, която те прави по-силен. Ако до себе си имаш една истинска жена, тя ще знае как да те направи по-силен. Имам предвид, че ми се ще да я виждам като човек, на когото мога да разчитам, който може да ме вдигне в най-слабите моменти и да ме подкрепи, когато имам нужда от това.

- Добре, а ти показваш ли си емоциите в такъв случай? Как една жена може да разбере, че ти имаш нужда от подкрепа?
- Не, невинаги си показвам емоциите (смее се). Ако чувствам, че искам да й ги покажа, ще го направя. Зависи и каква е ситуацията и защо съм потиснат. Има неща, които искам първо да преживея сам. Може би това е моя самосъхранителна реакция. И чак когато съм готов, го споделям.

- Унизително ли е за един мъж да сподели, че се чувства слаб?
- Не, за мен не е унизително, защото един силен мъж трябва да приема слабите моменти в живота си. Няма нищо по-хубаво от това да споделиш с някого защо се чувстваш зле, за да ти помогне или поне да те изслуша. Просто на моменти решавам, че трябва да си го премълча, да изтърпя, което знам че е грешка.

- Това е много дискутирана тема. Жените ви се сърдят заради това, че не споделяте, а вие се дърпате още повече. Как трябва да подходи една жена, ако види, че мъжът й преживява нещо?
- Един мъж, иска ли да сподели, ще сподели. Ако една жена настоява той да говори непременно, това ще го изнерви. Най-вероятно проблемът, който им,а го притеснява, може би го потиска, може би го кара да се чувства несигурен, по-малко мъж и т.н. А жената, която го кара да й сподели на момента, само го натоварва още повече. От една страна, той се чувства доста зле, от друга страна, вижда, че жена му го вижда, че се чувства зле и настоява да ѝ каже. Това наистина потиска. Оставяш го човека на мира и той ако реши, ще сподели.
Въпреки че и ние правим същата грешка. Ние също настояваме жената да сподели, ако я видим че нещо я мъчи. Но това е разбираемо. Почти всеки мъж иска да накара жената до него да се чувства малко по-добре, да почувства опора. Търсим споделяне не заради самото споделяне, а заради нуждата ни да се почувстваме по-силни.

- Ти преди малко спомена за истинската жена. Как си я представяш?
- Като е жена преди всичко. Отношението ѝ към теб - да те мотивира, да те подкрепя, да те кара да се чувстваш по-силен, да минава заедно с теб през всякакви кризи. Естествено е много по-хубаво, като преминавате заедно през трудните моменти.

- А какви са днешните момичета според теб?
- Опитът ми показва, че са много ревниви. Искат много да те контролират и да те държат под око. Социалните мрежи още повече подхранват такова мислене и това разми връзките.

- Как точно социалните мрежи засилват ревността?
- Чрез тях много повече хора могат да се „докоснат“ до теб. Цялото това харесване на снимки, публикации на захаросани любовни истории, споделяне на пътувания и преживявания вие, жените, ги приехте много по-различно от нас, мъжете. Едно момиче разсъждава така: „Щом си харесал снимка на дадена жена - край, значи я харесваш.“ И оттам се почват изясняване на отношения от ревност и скандали.

- И какво ако наистина я харесваш?
- Ами, винаги ще има жени, които да харесваш. И обратното, винаги ще има мъже, които жените да харесват. Ние затова сме създадени. Това, че имаш жена, не означава, че другите жени изчезват моментално. С други думи, няма как да си затвориш очите за външния свят, но ако го направиш, няма как да оцениш това, което имаш до теб. У младите жени има и друго, а това е чувството за собственост - моето си е мое и ако може да нямаш никакъв достъп до изкушенията около теб - най-добре. 
Но аз гледам да разграничавам работата от личния си живот и да обяснявам на партньорките си за това, че около мен има много жени и че това е част от ежедневието ми. Не мога да спра да се развивам и да прогресирам само защото тя не може да приеме тази специфика на работата ми. А и в крайна сметка, ако не можеш да живееш с определен типаж мъж, недей изобщо да си го хващаш.

- Ти си красив мъж и съм сигурна, че получаваш доста женско внимание. Особено в работата. Изкушаваш ли се понякога?
- (Смее се.) Там, където си изкарвам хляба, не се занимавам с нищо друго. Да, имал съм ужасно красиви и привлекателни клиентки, но те преди всичко са мои клиентки. Всякакви други емоции могат да бъдат преживени другаде. Работата ми е много по-важна от моментното удоволствие при прекрачването на границата.

- Нека да се върнем на жените. Вие разбирате ли намеци - пуфтенето, езика на тялото, хъмкането?
- Почти всички мъже ги разбират, но истината е, че се правим, че не ги разбираме. Искаме да ни кажете директно какво ви мъчи и от какво имате нужда, а пуфтенето и хъмкането само ни изнервят и ни карат да правим напук. Аз предпочитам да съм директен и очаквам жената до мен да действа по същия начин, отколкото да върти и суче с часове наред. Мразя да си губя времето в излишни приказки, затова мразя и дългите телефонни разговори.

- И все пак, ако ти се случи да участваш в такъв разговор, как се чувстваш?
- Изслушвам (смее се). Какво да правя? Но на моменти си изключвам мозъка и предпочитам да й кажа, че подробностите ми идват в повече и че от време на време ще губя интерес и после пак ще се връщам към монолога й. Да не ни се сърдят, ние просто не можем да държим фокус върху детайлите продължително време.

- Дразни ли те тази детайлност?
- Това е част от жената. Няма как да ме дразни. Но например, ако жената каже „отиди и купи еди- каква си тоалетна хартия, на еди-коя си марка, с еди-кой си аромат“, мъжът ще чуе само тоалетна хартия (смее се). Ако иска конкретна хартия, най-вероятно ще трябва да отиде и да си я купи сама.

- Ние, жените, често негодуваме срещу това, че днешните мъже вече не са кавалери. Къде се е изгубило кавалерството у вас?
- Кавалерството се изгуби там, където се изгубиха и жените. Нещата са съвкупни. Един кавалер, за да спре да е такъв, значи е имало причина. Не може мъжете да се променят, без да се променят и жените. Тези процеси са успоредни и сигурно са и от годините, в които живеем. За да се изгуби кавалерството, значи някъде по пътя се е изгубила и част от женствеността и умението на жените да бъдат дами.

- Какво трябва да прави една жена, за да отключи кавалерството у вас? Кое теб те кара да бъдеш такъв?
- Ако харесвам една жена и тя ме кара да се чувствам мъж в нейно присъствие - със самото си излъчване, с начина, по който ме кара да се чувствам нужен (дори и да си мълчим), то просто си идва отвътре. Има жени, които те предразполагат да правиш дадени жестове, други - не. Факт е, че някои жени са женствени по рождение, други са по-справящи се сами и държат да го покажат. Е, с последните никак не ти идва да бъдеш кавалер.
От друга страна, много зависи и как са те възпитали. Родителският фактор е много важен. Ти от родителите взимаш пример - примера, който бащата дава на сина си. Но пак много зависи жената какво отключва в теб. Аз съм бил голям кавалер, бил съм и много студен.

Моля те кажи, как тези жени отключват това? (смее се)
- Този въпрос е много труден, защото няма нищо конкретно което да се случи. Във връзката според мен няма нещо, което трябва да стане, то просто става.

- Имаш ли критерии, по които избираш една жена за твоя партньорка?
- Всичките ми приятелки досега са били много различни една от друга. Но може би погледът е най-важният критерий, по който избирам. Трябва да е магнетичен. Има хора, които, като ги погледнеш в очите и не искаш да спираш да ги гледаш. Разбира се, и разговорът с жената е много важен. Ако не ми е интересно общуването с нея, не бих могъл да пристъпя към нещо по-сериозно.
Също така държа да се поддържа физически, защото все пак с това се занимавам и това е част от живота ми. Отношението, излъчването на жена, начинът, по който говори и по който мисли.

- Какъв е този начин?
- Искам да е сигурна в себе си. Да знае какво иска да постигне в този живот. Жената до мен трябва да има свои собствени цели. Не трябва да лежи на това, че ще си хване мъж, който ще прави абсолютно всичко за нея, та и да мисли вместо нея. Мога да кажа от личен опит, че са по-малко истинските жени, отколкото са повечето мъже. Абсолютно всичко мога да правя сам - чистя, готвя, работя, а има толкова много жени, които не могат дори да ти сготвят, не могат да го направят това или не искат. Жената е за обичане, а не е за да ти върши домакинската работа. Разбира се, ако го прави, няма да й преча; то ще дойде като бонус.

- Има ли неща, с които не би направил компромиси във връзката?
- Не бих направил компромис с жена, която не прави нищо с живота си - не ходи на работа, седи вкъщи, няма амбиции, единственото ѝ занимание е да ходи по кафетата, да мисли за външния си вид, да е тя пред всички, да е суетна и да е центърът на вниманието. Просто искам човекът до мен да е борбен, защото аз съм такъв и искам заедно да се борим и да постигаме целите си. Не държа тя да присвоява моите цели, нека да си има своите, а аз ще й помагам с каквото мога. Изпитвам някаква нужда да помагам на хората. Искам да давам. Това ме кара да се чувствам полезен.

- Страхуваш ли се от успелите жени? Как гледаш на тях?
- Единственото нещо е, че те не си позволяват да бъдат жени. Те не те оставят да бъдеш мъж, но за всичко си има мъже. Както се казва в народа: „За всеки влак си има пътници.“ Лично мен те не ме плашат, а и не съм попадал на чак толкова еманципирана жена. Ако ми се падне такава, сигурно ще се справя и с нея (смее се). Не съществуваа такова нещо, с което да не мога да се справя.

- Защо бързате да правите секс, преди да опознаете жената?
- За нас сексът е доста важна част от връзката. Той много сближава хората и ако сексът не се получава, това не позволява да хлътнеш сериозно. Поне при мен е така. Ако харесваме една жена, чрез секса разбираме дали искаме да продължим по-нататък. Всеки е правил и лош, и хубав секс, но кое ще предпочетеш? Хубавия, разбира се! И ако само за миг си представим, че ще трябва да правиш лош секс години наред, ти ще започнеш да търсиш хубавия секс някъде другаде.

- Ако жените можеха да казват всичко, без прикриване и намекване, какво би искал да казват най-вече?
- Как се чувстват в момента с мен. Много държа човекът до мен да ми говори за това как се чувства. В обратния случай се чувствам ненужен и леко безпомощен. Ако знаем какъв е проблемът, винаги ще намерим какво да направим, за да го решим.

- Ако ти можеше да кажеш на жените всичко, какво би им казал?
- „Моля те, млъкни, защото в момента не искам да те слушам“ (смее се). Особено след работа, ако съм имал много тежък работен ден, искам да се прибера и да съм в покой.

- Как се отнасяш към институцията на брака?
- Не държа да съм женен. Това доказване чрез подпис, че обичаш даден човек, не ми допада. Ако за жената е важно, ще го преглътна и ще го направя.

- Има ли някакъв мъж, на когото се възхищаваш и на когото би искал да приличаш?
- Още от дете съм луд фен на Дуейн Джонсън-Скалата. В началото го гледах като кечист, но впоследствие той постигна много - започна да се занимава с кино, за трети път е мъж на годината и т.н. Той постоянно се развива. Този непрестанен прогрес много ми харесва. Може би това бих си взел от него.

- Коя е най-голяма грешка в поведението на съвременните девойки?
- Много са постни, много са предвидими и лесни. Първо, че лесно се дават, и второ, че всичките тези изкуствени неща, които си слагат, на мен не ми харесват. Имам едно правило и то е, че ако харесам една жена сутрин, значи наистина ми харесва. Обожавам жените сутрин, когато са най-сънени, рошави, подути и без грим. Тогава са най-естествени.

- Какво би посъветвал съвременните жени?
- Да бъдат себе си, да обичат себе си такива, каквито са. Също така бих ги посъветвал да бъдат естествени, честни, да имат някакво достойнство, да се уважават. Мъжът, когато тръгне да създава семейство, иска да има деца от естествени жени, а не от кукли. Другото нещо е да ценят мъжете до себе си и да не ги унижават.

Хареса ли ти интервюто? -> Сподели го с приятели

Взе ли безплатната ми книга? -> Направи го ТУК

До нови срещи,

Leave a comment

Filtered HTML

  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.