Моногамията е измама. Интервю с Пламен Желязков в рубриката "Мъжете говорят".


 

Народът е казал: "Колкото са хората, толкова са и мненията." В света, в който живеем, индивидуалността като че ли е качена на пиедестал, а "различното" се е превърнало в култа, към който се стремим неуморно. "Бъди различен", ни крещят от рекламите, "Изрази индивидуалността си", ни приканват билбордовете. Но колкото и смели да сме в това да бъдем различни в поведението, облеклото, предпочитанията си, толкова и не сме, за да застанем с лицето си зад различната си философия и в разрез със всички други гледни точки. Днес ви срещам с моя гост Пламен; той говори за табутата в обществото и споделя своята философия смело и открито. Едно интервю за ревността, моногамията и ползата от брака.

 

- Здравей, Пламене и добре дошъл. Би ли се представил на хората, които с интерес следят тази рубрика?

- Здравей, Олга. Казвам се Пламен Желязков, на 41г., родом от Бургас, но от деветнадесетгодишен живея в София. Не съм женен, но имам дългогодишна парнтьорка. Все още нямаме деца, но си мисля, че в скоро време и това ще е факт. По професия съм финансов консултант; моята работата се състои в това да повишавам финансовата култура на хората, да им помагам да пестят пари и да инвестират правилно, както и да инвестират изобщо.

- С какво най-много се гордееш в професията си?

- С това, че докато работих и аз се променях заедно с моите клиенти. Самият аз повиших финансовата си култура през годините, научих да инвестирам правилно и си осигурих добър стандарт на живот.

- Искаш да кажеш, че в началото не си бил конгруентен на това, което си предлагал? Не е ли това най-силния маркетингов инструмент в нишата people branding днешно време?

- Ами не съвсем. Аз винаги съм предлагал най-доброто което съм знаел и разбирал. За съжаление, това че да правиш нещо трябва да си на 100% професионалист, е много голяма стигма в обществото ни и се гордея с това, че аз започнах, въпреки че в началото знанията не ми достигаха. Тогава предлагах това, което умеех. И Уорън Бъфет не знае всичко. Впоследствие се появяваше все по- и по-нова информация, а аз се променях заедно с нея. Човек се променя докато е жив. И е хубаво всички, които се захващат с нещо ново да знаят, че промяната е единственото нещо, което е сигурно в този живот.

- А с какво най-много се гордееш в живота си?

- Със себе си (смее се). От една страна знам, че съм продукт на средата си, но най-вече с това, което съм станал в резултат на много усилия. Ако ме питаш как го разбирам, чувствам се щастлив и пълноценен. Имам кръг от близки приятели, хора с които споделям интересите си и среда, която ме вдъхновява и достъп до нещата, които са важни за мен.

- Какво показва твоят опит. Има ли начин успехът да върви ръка за ръка с истинското приятелство, истинското партньорство, истинската удовлетвореност от живота?

- Възможно е, разбира се, но за съжаление опитът на много известни личности показва, че това е много трудно. Да вземем например някои световноизвестни личности, на които всеки се възхищава. Джони Деп чак по време на развода му стана ясно, че "щастливият му брак" е бил брак по сметка и красивата му жена е била с него заради парите. Животите на хора като Майкъл Джексън, Уитни Хюстън показват същото. Всеки би искал да е на тяхно място, но техния живот реално е бил много по-тежък от този на обикновения човек и затова приключват трагично. Голяма част от "приятелите" им са били приятели по сметка. Затова си мисля, че е много важно да се заобградим от истински приятели преди да сме забогатяли (ако към това се стремим). Имам един приятел, който е хем красив и строен, хем страшно богат. Може да има всяка жена, която пожелае, но той е избрал да бъде верен на съпругата си. Когато го попитах каква е причината, той ми отговори, че тя е била до него когато е бил слаб и разорен, и той знае, че цени него, а не финансите му.

- Как избираш жените? Имаш ли критерии, по които се водиш?

- Филтъра ми е много лесен и се отнася не само до жените. Първо гледам, колко е добър един човек. Колко е добронамерен към хората и дали ги поставя наравано със себе си или се извисява. И колко го е грижа за другите. Второ, избирам по интелекта. Колкото по-дълбоки разговори мога да водя с една жена, толкова е по-голям шансът, че ще й отделя от времето и вниманието си. Оценявам качеството, не количеството на жените в живота си. Трето, красотата и приятния външен вид. Красотата, разбира се, е нещо относително, забелязал съм, че понякога хората харесват много различни неща в жените. Предполагам , че се дължи на асоции с някои белези на жени, с които са имали ранни еротични преживяваия и когато срещнат такива жени, съвсем естественото е да се проектират тези спомени върху тях.

- А с кое у жените не би направил компромис?

- Категорично с липсата на интелект, а също и с многото грим и кич. Оценявам, че с грим жените стават по-привлекателни, но за мен винаги е било ценност жената да се харесва такава каквато е, без много подобрения. А гримът е изкуствено подобрение на себе си, на версията си. Сега си спомням, как още в началото на връзката със сегашната ми партньорка й отивам на гости. Влизайки в стая, виждам един шкаф със сигурно 50-на вида лакове и си спомням как в този момент си казвам: "Ако тези лакове са нейни, тогава тази жена не е моя." И когато разбрах, че са на съквартирантката й, се почувствах много облегчен.

- А кои качества най-много оценяваш в партньорката си?

- Това, че е готова да се развива и да се променя. Моите ценности са нетрадиционни и за мен е важно да можем да си синхоризираме ценностите. За мен е важно да вървим в една посока и да ценим едни и същи неща.

- Изненадвам се, че в отговорa на този въпрос не чувам неща, които изглежда са задължителни за щастието на един мъж. Говоря за нуждата от грижа, от подкрепа, от вкусна храна, от уютен дом. Днешно време всяка жена като че ли го получава като заръка още с майчиното мляко. А като добавим опита на приятелките и експертите в любовта, хептем стават задължителни.

- Хубаво е, когато някой се грижи за мен, но това не е някакво голямо изискване. Готвенето и чистенето, ако не ни носи удоволствие, може да се делегира на външен човек, ако можем да си го позволим. Слава богу, днес има хора за всичко. Ако го прави с удоволствие, а не като саможертва, е добре дошло. В противен случай не го искам. А по въпроса за подкрепата, тя е следствие на добротата на един човек. 

- И все пак, когато жената не те подкрепя?

- Липсата на подкрепа в повечето случаи идва от неразбирането на нуждите, които стоят зад едно или друго желание. Ако обясняваме защо взимаме едното или другото решение на партньорите си, бихме получавале доста по-голяма подкрепа от случаите, в които просто ги информираме за взетото решение. Отново ще ти дам пример. Преди няколко месеца споделих на партнорката си, че искам да замина за едно обучение в САЩ. Чувайки това, се фрустрира и тръгна да оспорва решението ми с доводи като "в момента избра да си починеш от работа", "нали събираме пари за дете", "това е малко рисковано", "пътуването ти ще е много скъпо" и подобни. В момента, в който й обясних, че това обучение е много важно за мен, защото то е крачка към това, което най-много ми е на сърце да правя в живота си, тя моментално си промени настройката и ме подкрепи.

- Ти заговори за нетрадиционните ценности. Любопитно ми е какво имаш предвид. Семейството - например - ценност ли е за теб?

- Не и в смисъла, в който го разглежда днешното общество. Хората са казали, че за да се отгледа едно дете е нужно цяло село. Аз намирам много смисъл в това. Когато детето има връзка с различни хора, които освен че са до него, се и грижат за него, то има достъп до много повече ролеви модели. Така - освен мама и тати - то може избира на кого да прилича измежду много повече личности. Това би го направило много по-пълноценна и ярка личност.

- Говориш за разширеното семейство, в което освен мъжа жената и детето са въвлечени и други членове. И последните поемат функциите на родителите, когато родителите не могат да се справят със своите роли.

- Да, за мен е най-важно детето да се чувства обичано и обгрижено и когато тази обич не идва от родителите му, тя трябва да дойде от някой друг.

- А партньорството? То ценност ли е за теб?

- Ексклузивното партньорство не. Аз вярвам, че човек има място в сърцето си за много хора. Както една майка, която има повече от едно дете, може да обича всички тях едновременно, така и възрастните могат да обичат много други възрастни.

- Това вярване като че ли е по-разпространено при мъжете.

- И жените го имат, но средата ги пресира да показват обратното. Освен това, жените са малко по-тревожни по отношение на полигамията на мъжете, защото за вас е най-важно да имате сигурност за потомството си. Виждайки мъжа с очите на конкуренцията се чувствате застрашени. Затова държите на вярността му. Ако един мъж успее да гарантира на жена си, че каквото и да се случи, той няма да я напусне, тя би била по-спокойна. Това и би трябвало да е функцията на брака, но в днешно време - това е съвсем явна илюзия.

- Как е възможно да гарантираш нещо, в което не си сигурен?

- С действия, с постъпки и с вярата един към друг. Ако си вярвате, няма да имате съмнения, че ще си изпълнявате обещанията до толкова, до колкото те зависят от вас.

- Ти си привърженик на отворение връзки?

- Да. Аз смятам, че истинската любов е да искаш най-доброто за другия човек. Затова желаем да се грижим един за друг, но и си даваме пълната свобода. Ако партньорката ми реши да се впусне във връзка с друг мъж, дали заради секса или заради емоционалните придобивки, ще съм напълно ОК, защото знам, че в момента това е най-доброто за нея. От своя страна съм й дал обещание, че каквито връзки и да имам при живота си, винаги ще съм с нея.

- Правя си извода, че вярността като ценност въобще не присъства при теб.

- Според мен вярността е криворазбрана. Има песни, в които се пее “You belong to me”. За мен това си е робство. А нуждата от вярност идва или от егото - това никой да не пипа моето, или от комплекс за малоценност, от страха, че другият човек може да е по-добър от нас и да ни зарежат. Вярността и моногамията са въведени от църквата и няма нищо естествено в нея. Лесно може да се види, че в почти всяка религия ценностите в тази насока са различни и съответно там нормалното е различно. Ако се обърнем към миналото, ще видим че моногамията никога не е била фактор. Доказателство за това са всички хора, които днес се сдобиват с малко повече пари, съответно чувство на свобода и първото нещо, което правят, е да тръгнат по жени или да си хванат любовница.

- Има ли лек от желанието на мъжете да виждат чуждата трева, като по-зелена?

- Проблемът идва от това, че търсим разнообразие и една жена колкото и да си я обичал, все идва моментът, в който секса или дори човека става скучен. Ти вече нямаш това желание и когато виждаш жена, която ти предлага нещо различно, веднага се съживяваш, било то и само във фантазиите си. А най-хубавото е, че такава адреналинова инжекция по някакъв необясним начин би могла да съживи дългогодишната връзка. Примери за съживени връзки след изневяра са безброй в обществото. А също и разбити връзки, заради “ценностите”, които обществото ни е втълпило.

- А какво означава за теб една такава мимолетна връзка?

- Тя е като хубав шоколад. Изяждаш го, изпитваш удоволствие и толкова. Дългосрочно предпочитам да се храня здравословно, като хапвам шоколад от време на време. Въпреки че в момента много не ми личи(смее се).

- Какво е отношението ти към институцията "брак"?

- Бракът е рамка, която те задължава да бъдеш във връзка с някой. Аз нямам нужда от това. Обещанието, което съм дал и нещата, които съм изговорил с партньорката си, са много по-ценни от легализирането на съюза си. Но мисля, че жените, които настоява на брака, просто търсят начин да си набавят някаква сигурност. Проучването, което съм направил измежду семейства на мои познати показва, че при някои от тях почти веднага след сключването на брака отношенията вместо да се подобрят, са се влошили. Мисля си, че това се случва не заради самата институция, а заради това, че имаме някакво очакване бракът сам по себе си да оправи проблемите, които са се появили по други причини.

- Пламен. Какво би изпратил като послание на читателите на рубриката

- Да са честни, защото честността е най-печеливша дългосрочна стратегия. Да работят над това да обичат себе си. Да работят за да подобрят онези си качества, които не харесват и да се отнасят с доброта към другите.

 

Хареса ли ти интервюто? -> Сподели го с приятели

Научи ли за "Тайните вечери"? -> Направи го ТУК

До нови срещи,

Leave a comment

Filtered HTML

  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.