Опасно - психолог!


Опасно - психолог!

За съвременната психология и „леките“ тренинги. Струва си всеки да го прочете:

 

автор: Евгения Белякова

източник: fit4brain.com

превод: Славянка Мундова-Неделчева

бележки: Олга Недялкова (в скоби с курсив)

 

Психолозите са враг на човешкия род“, мърмори мой колега, лекар психиатър, след разговор с нова пациентка. Съгласна съм с него. Защото едно от местата, където работя, е психиатрична болница. Четеш картоните и сърцето ти кърви. В ранните етапи от болестта повечето са ходили с години по психологически консултации, курсове, групи, тренинги. Учили са ги „да се радват на живота“ и „как да се освободят от излишните страхове и тревоги“. А болестта през това време прогресирала. И никой от водещите на групите или консултиращите психолози не е видял, че човекът има душевно заболяване.

Проблемът при хората с душевни заболявания е там, че те не разбират какво става с тях. При това човекът чувства, че нещо с него „не е наред“, и започва да търси помощ. И след съветско време думата „психиатрия“ си остава плашеща, затова най-често хората се насочват към психолози. (Не към психотерапевти, които са преминали най-малко 1600 часа общо обучение по психология плюс 1400 часа допълнително извънуниверситетското обучение в една от парадигмите за работа, не към онези които са натрупали най-малко 200 часа лична индивидуална или групова терапия, не към онези, които са натрупали стотици часове работа с клиенти под супервизия на опитни преподаватели практици, а имено към психолози. Последните изисквания са задължителни - според етичният кодекс на психотерапевтите в България - параметри за консултиране и терапевтична работа с хора. Психолозите, от своя страна, са лица получили бакалавърска или магистърска степен по психология. Точка. Те имат общи познания в науката и обща представа за школите по психотерапия. Те биха могли да потърсят лична терапия, но това не е задължително условия за сдобиването с образователната им степен. Нямат и задължителни часове работа с клиенти под супервизия, както и нямат етичното право да консултират без необходимата специализация, освен ако не принадлежат към някоя служба: център за обществена подкрепа, училище, детска градина, центрове за социално подпомагане, центрове за борма с насилието и др. Не би трябвало да имат частна практика, както и да предлагат дългосрочна психотерапия.). Целият ужас е там, че психолозите изобщо не познават тази област и не различават нормалното от патологичното. А красотата на положението им е в това, че не са отговорни за нищо (лекарят е подсъден, психологът – не).

Аз самата съм психолог. И днес като Павлик Морозов се изстъпвам против майката хранителка. Като същинска партизанка подкопавам авторитета на професионалното съсловие. Имам това право. Защото познавам в истински размери недостатъчността на психологическото образование. И последиците от това.

* * *

Преди много години, след като завърших института, попаднах на работа в център за клинична психотерапия. Наоколо ми имаше все лекари, психиатри-психотерапевти. За да навляза в работата на центъра, помолих да присъствам на консултация. След първата излязох разтревожена. На консултация беше дошла жена с 6-годишния си син. Оплакваше се, че детето е немирно, „има шило в задника“. А психотерапевтът, вместо да се ориентира в атмосферата в семейството, задаваше въпроси като как е протекло раждането, а как се храни момчето, как спи… След това прати детето на енцефалограма. И ми обясни: „Това е вътречерепно налягане. Трябва да се лекува първопричината, само с психотерапия тук няма да се размине.“

И веднага ми изнесе малка лекция, чиято същност беше, че човек освен душа има и тяло с куп органи, чиито заболявания влияят върху психиката. Например при нарушена функция на щитовидната жлеза човек става раздразнителен и заради това отива при психолога. А с думата „мързел“ хората често обозначават апатията, чиито причини може да бъдат десетки заболявания. В тези случаи без лекуване на основното заболяване работата на психолога или психотерапевта е безсмислена. Ние това не сме го минавали.

Доста бързо започнах да разбирам, че притежавам странен набор от повърхностни, разпокъсани, в много отношения остарели знания. И огромно количество примитивни схеми и клишета. Започнах да разбирам, че нищо не умея. Не ни бяха дали занаят.

Автомонтьорът, завършил професионална гимназия, не само знае къде е моторът на колата, къде е карбураторът и т.н., но умее и да ги настройва. Балерината след завършване на балетното училище умее да танцува. А какво умеят психолозите? За каква работа ги готвят?

Нашата психологическа „школа“ се славеше, когато се занимаваше със своята работа – с науката. И психологическите факултети бяха призвани да подготвят научни работници. Но сега в науката отиват малцина, може би защото там няма хляб. Повечето отиват да работят с хора – да консултират, да водят групи. А по принцип за това се изисква съвсем друг набор от професионални знания, пък и друго равнище на отговорност.

Тогава, преди много години, разбрах, че трябва отново да се уча, и помолих за помощ. И започнаха да ми наливат акъл. Мина доста много време, преди да ме напусне противното усещане за безпомощност. И когато днес казвам „знам“, „мога“, „умея“, това не е благодарение на полученото образование, а въпреки него…

Учила съм още при съветската власт. Но за всичките тези години така и не се оформиха ясни изисквания – какво трябва да знае и да умее психологът. Няма разбиране и за морално-етичните норми, затова „не навреждай“ не се отнася за психолога.

Програмите за подготовка на психолозите по същество не са се променили, но се е променило времето. След перестройката търсенето на специалисти с този профил рязко нарасна. Днес ги произвежда почти всяко хуманитарно висше училище, освен тях – и огромно количество всевъзможни курсове. А пък проблемите на непрекъснато увеличаващата се „каста“ „човековеди“ и „душелюби“ си останаха същите – некомпетентност и безотговорност.

Ето така Великата Наука Психология със своите многобройни достойни наследници си отхрани лекомислена, неграмотна и много нахална дъщеричка на име Вулгарна Популярна Психология. Любимото й занимание е да „баламосва“ и да представя измислиците за действителност.

В психологията има достоверни знания, тоест проверени чрез научни изследвания. Има и огромно количество теории, изсмукани от пръстите. Тъкмо с тези митове търгува нахалната „дъщеричка“. Колко често изпитвам неловкост и срам, когато слушам коментари и препоръки на психолози по телевизора или в списания се натъквам на статии на колеги по гилдия. Откъде са го изкопали? Ще приведа един пример, известен на всички: „Детето от непълно семейство е обречено на проблеми.“ Ама такива данни няма. Не са правени сериозни научни изследвания на тази тема! В края на краищата половин свят е израснал в непълни семейства, защото всеки век може да се похвали с по две-три войни. Впрочем от пълни семейства всички ли излизат без проблеми?

При това популярността на психологическите услуги продължава да расте. Както конкистадорите преди 500 години са се впуснали да завладяват Америка, така и полуграмотното племе на психолозите се е хвърлило да отвоюва свое местенце на пазара на живота. Най-интересното е, че сред тях има хора порядъчни, искрени, ревностно желаещи да ви помогнат… Жалко само, че в основната си маса са некомпетентни.

Трудно е да си представим вестник или списание без страничка на психолога. Консултират по радиото, лекуват по телевизията. Повечето токшоута в крайна сметка се свеждат до груба имитация на психологическа помощ. Освен това има и огромно множество психологически тренинги, курсове и консултации, където получавате забележителни препоръки – „как да живеем без вътрешни конфликти“ (струва ми се, лесно – достатъчно е да загубим съвестта си) или „как да заобичаме себе си“ (о, това със сигурност е за мастурбацията).

Поведенческите съвети, отнасящи се до семейните отношения, най-често се свеждат до обучение в манипулиране, например „трябва да кимаме, а да правим каквото си знаем“. Същината на съветите пък се заключава в това, че не бива да вярваме на роднините, но не бива да се караме с тях. Затова трябва да действаме хитро и с ум да постигаме своето.

Какво изобилие от психологически тренинги! В тях няма дълбинно проработване и за кратки срокове не може и да има. Целта там е друга – парите. Затова може да участват 30, 50, даже и 100 души. Ще разкрия една професионална тайна – в групите не може да има повече от 12-15 души. Работата с психиката и конвейерът са две несъвместими неща.

Впрочем народът обича тренингите. Зарибяват се с тренинги не по-зле, отколкото с леки наркотици. Животът не се променя особено. Затова пък се всажда илюзията за бързо решаване на проблема. И има с кого да купонясваш. Наистина не е ясно какво общо има тук психологията – в превод „наука за душата“?

Каква ти душа! Търговията с „щастие“ при психолозите върви не по-зле, отколкото при магьосниците. Ненапразно има най-голямо търсене за тренинги, където „правят хората успешни“. Когато казват за някого, че е умен или талантлив, или професионалист от висока класа, това е разбираемо. А успешният – това кой е? Който няма нито ум, нито талант, нито професионализъм – затова пък е съумял да „нашмули“ пари?

 

Най-страшното е, че в нашата страна, за да водиш психологически тренинги, не ти трябват никакви специални знания. Оказа се, че на тази чудна хранилка може да работиш, опирайки се на собствените си измислици, догадки, интуиция, житейски опит. В стоматологията това сигурно няма да мине, но в психологията може. Затова и в психологията се появиха „самородни кюлчета“.

На един психологически купон се сблъсках с подобен „гуру“. На обложките на книгите му пишеше „известен психолог“, „автор на много бестселъри“ и „създател на уникална методика“. След пет минути разговор стана ясно, че чичкото не знае елементарни неща, че образованието му е в съвсем друга област, да не говорим, че за всичките тези години „активна дейност като психолог“ така и не беше набрал никакви знания по психология.

В психиатричната болница, където работя, всеки пети е минал неговите тренинги. Тези тренинги „разбълникват“ емоциите, което за психиката на много хора е и нежелателно, и просто опасно. Опитах се да му го обясня. Той изобщо не се смути, даже не се заинтересува. Вдигна празни очи към мене и спокойно отговори: „Докато плащат – да ходят.“

По-добре да беше станал наемен убиец. Макар че толкова, колкото заработва с психологията, няма да заработи като наемен убиец. Успешен човек!

Сигурно не бива така обобщително да се ругае целият пазар на психологическите услуги. Разбира се, има отлични, грамотни професионалисти, отговарящи за работата си. И когато животът ме сблъсква с тях, радостно се изумявам и се хвърлям да се сприятеляваме. Жалко само, че това става рядко, обидно рядко…

* * *

Не, в никакъв случай не влизам в ролята на съдия или спасител на човечеството. Но за мене зад всеки случай на неграмотност и безотговорност стои жив човек.

При нас в болницата лежи млада жена. Хрипти, защото гръклянът й е обгорен – последица от неуспяло самоубийство. А преди това дълго е ходила при този и онзи, минавала е тренинги в еди-кой си център… Майка й недоумяващо ми казва: „Но тя нали все ходеше на психологически занимания. Какво не сме правили както трябва?“… И какво мога аз да й отговоря?

 

Хареса ли ти статията? -> Сподели я с приятели

До нови срещи,

Leave a comment

Filtered HTML

  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.