Днес - най-сигурното нещо на света.


Понякога толкова много се страхуваме от това да не остареем, че забравяме за най-важното. А то е, че в тревогата си да запазим младостта и да изглеждаме млади, успешни и щастливи за пред другите, изпускаме ЖИВЕЕНЕТО и не си даваме сметка, че можем и да не доживеем до старостта.

В последните месеци темата за смъртта на млади хора ме следва навсякъде. Благодарна съм за нея. Това сякаш за пореден път ме подсеща за тленността на човешкото съществуване, за липсата на предвидимост и за това, че всичко си стига своя край. Напомня ми и за това, че важността на живота не е в това да си придаваме важност, а в моментите прекарани с важните хора. Тя е в моментите, в които сме искрени, обичащи, мразещи, завиждащи, радващи се - чувстващи като цяло.

Тя е и в това да кажеш "харесвам те", ако харесваш, "липсваш ми", ако ти липсва и "дотук съм", ако усещаш, че връзката естествено стига своя край. Важността на живота за мен е в това да усещаш и добрите и лошите неща с цялото си сърце. Каквото и да правиш.Така че, ако погледнеш назад да можеш да кажеш: "Животът ми си е струвал живеенето!"

Този месец по препоръка на мой преподавател в ръцете ми попадна книгата на Пол Каланити "И дъхът стана въздух". Написана от умиращ неврохирург посветил живота си на търсенето на смисъла на човешкото съществуване, книгата ме накара да погледна битието си чрез перспективата на живеенето тук и сега. Само. Последните редове, написани от автора преди да издъхне сякаш са квинтесенцията на единственото важно нещо в този свят: "Надявам се да успея да живея достатъчно дълго, за да може дъщеря ми да запази поне някакъв спомен за мен..."

Ако само за миг си представиш, че ти остават 1,2,3 години живот, кое би било онова нещо, на което би посветил дните си? А ако цифрите не са години, а месеци? А ако са дни?

Често живеем така, сякаш сме безсмъртни. Сякаш живота ще продължи вечно и все ще имаме възможност да наваксаме времето с партньора си, с родителите, с братята и сестрите, с приятелите, с децата. Мислим си, че все някога ще ни остане възможност да се извиним на онзи приятел пред когото се чувстваме виновни или да споделим онова, което сме чувствали, но не сме имали смелост да кажем. Все се надяваме, че нещата ще се оправят от само себе си, сърдим се, гневим се тайно, но оставяме важните въпроси за някой друг ден.

Но не си даваме сметка, че единственият сигурен ден, с който разполагаме е днес и че утре за някой от нас може и да не дойде...

 

Хареса ли ти статията? -> Сподели я с приятели

До нови срещи,

Leave a comment

Filtered HTML

  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.