Полът не определя една жена - маниерите, културата, възпитанието и присъствието определят жената. Интервю със Станимир Радев, рубрика "Мъжете говорят".


"Едно време какви мъже имаше...", - това може би е една от най-честите фрази, която чувам в срещите с вас. Убедеността, с която вярваме, че мъжете от "едно време" са реликва, а традициионните отношения са нещо, за което само сме чували, понякога ме отчайва. Истината е, че има всякакви мъже - традиционалисти, модерни, пост-модерни, но ние виждаме само онези, за които имаме очи. Днес ви предлагам да отворите очите си, защото ви срещам с мъж, за който по-скоро сте чували, отколкото срещали. Той е пазител на традицията, семейната йерархия и искрено вярва във вярността, истинската любов и подкрепата между мъжа и жената, като основната съставка на щастливия семеен живот. Представям ви Станимир Радев.

- Здравей, Станимире. Моля те да се представиш на читателите ни.
- Казвам се Станимир, на 35 години и работя във френска компания. Също така съм член на Управителния съвет на Френско-Българската камара, чиято дейност е свързана със защитата на интересите на френския бизнес в България пред нашите институции, най-вече посредством организирането събития, срещи, коктейли и конференции. Като цяло ежедневието ми е доста натоварено(смее се).

- Харесва ли ти да си такъв мултифункционален?
- Вече не искам да бъда такъв, търся възможности за живот и за работа в Азия. Преди година и половина бях във Виетнам и в Тайланд и много ми хареса, по-спокоен е животът там, хората са по-хармонични, имат и по-добър бизнес климат.

- Ти си учил и живял във Франция. Какво те е накарало да се върнеш?
- Да, във Франция завърших административно право, а докато учех, в същото време и работех. Отидох с идеята да остана, но нито животът там, нито хората ми допаднаха и реших да се върна.

- Говориш много езици. Избираш ли ги по някакъв критерий и имаш ли някаква система на учене?
- Критерият е да уча език, който ми харесва. Първо започнах с английския, още когато бях на 6 г. После в гимназията започнах френски, когато и реших да отида във Франция да продължа образованието си. Там учих испански, португалски. Контактувах и с много румънци, успях и румънски да науча, след което започнах да уча гръцки. На руския пък съм си самоук. Какво да ти кажа, това просто ми харесва. А уча късно вечер, тъй като започнах да ходя и на фитнес след работа и не ми остава много свободно време.

- А, и спортуваш?
- Да, започнах наскоро. Даже успях да сваля 20 кг. Не пуша, не пия, храня се балансирано. Преди, като тийнейджър,пиех и пушех и погрешно си мислех, че това ме прави по-голям мъж.

- А кои неща правят един мъж по-голям мъж?
- Мъжа го правят мъж типично мъжките неща (смее сe). Иска ми се дам пример с образа на мъжете от по-предишни времена, тъй като в днешно време по-скоро се гони външното. Да, важно е и жената да дава своята подкрепа, но водещата роля трябва да е на мъжа. Често давам за пример семейството като една каруца, водена от два коня - за да върви добре, трябва двата коня да се движат хармонично, един до друг, не един зад друг, не един под друг, не един над друг, а един ДО друг, като мъжът трябва да бъде по-силният и водещ „кон“, който полага повечето усилия в тегленето. Жената от своя страна трябва да вдъхновява мъжа в неговите цели, за да може той да има мотивацията да ги постига. Така ще се чувства мъж.

- Женската подкрепа сякаш излиза дефицитна, погледнато през вашите очи. Как си го обясняваш?
- За съжаление, днес ценностите са променени. По мои наблюдения сегашната жена вижда в мъжа главно източник на удоволствие и на финанси и дори когато е с един мъж, тя не спира да се оглежда за нещо по-добро.

- Знаеш ли, жените мислят същото и за мъжете?
- Сигурно е така. Но аз лично, не съм такъв. Аз и при мъжете не го приемам това, да бъдеш с една жена и да се оглеждаш за друга…

- Имаше такава поговорка: „Никой не е казал, че като си се нахранил, не можеш да гледаш менюто.“
- Зависи по какъв начин гледаш - ако е просто информативно, няма нищо лошо, но ако имаш порива да опиташ, тогава вече не е добре. Въпросът е в консумацията.

- Съгласи се - съблазните днешно време са на върха на пръста ти. С едно слайдване имаш достъп до стотици профили в социалните мрежи и можеш да избираш до безкрай. Какво мислиш, че е нужно на един мъж или на една жена като качество или черта на характера, за да може да устои?
- Отново мога да дам пример със себе си. След като съм избрал една жена, значи тя е жената за мен, не изпитвам нужда да гледам настрани, не се поддавам на изкушенията. Знам какво искам и щом съм с въпросната жена, значи съм го намерил в нея. Двама души имат ли хармония помежду си, имат ли пасване, любов в духовния смисъл, те нямат нужда от нещо външно. Фактът, че някой от двамата гледа настрани, говори за някакви липси.

- И тук въпросът за мен например е по-скоро не в това дали трябва да набавиш липсите, а дали можеш да живееш въпреки тези липси или с тях.
- Най-удачно е да оцениш правилно какво ти липсва и да потърсиш начин, което включва разговор с партньора, ако е възможно. Човек трябва сам за себе си да си изясни какво точно иска, да бъде наясно със себе си и с приоритетите си, за да няма липси и неудовлетвореност после.

- Напоследък, особено в големите градове, има страшно много хора, които са на възраст между 30, 35, 40 години, нямат партньор, нямат семейство, много искат да създадат, но не им се получава - дали проблемът не е в тези критерии, твърде ясни, твърде дефинирани и понякога нереалистични?
- Да, за себе си мога да кажа, че имам същия проблем (смее се). Откакто се разведох преди 2 години, не съм имал връзка с друга жена, просто защото много добре знам какво искам и какво търся, и понеже не го намирам, затова все още съм без партньор.

- А дали си склонен да намалиш критериите?
- Смятам, че критериите ми са съвсем нормални и реалистични. Търся жена, която е готова да бъде до мъжа си и да го подкрепя. Аз още преди години бях прочел една твоя публикация, която гласеше, че жените трябва сами да си създадат желаните мъже, т.е. да им помогнат да станат такива.

- С едно уточнение - ако и мъжът го иска.
- Да. Но за съжаление, има жени, които вместо да се зарадват на успехите на мъжете си, им подрязват крилете. Упрекват ги за това, че успехът ще повлече след себе си повече ангажименти, повече отговорности и по-малко време за тях. Вменяват вина и така неусетно сами отдалечават мъжа от себе си.

- Какво би посъветвал жените, чиито мъже се развиват по-бързо от тях и това им коства по-малко време заедно?
- Просто да определят за себе си какво им харесва. Важно е човек да знае какво обича. Примерно бившата ми съпруга много обичаше конна езда, аз не обичам, но ходех с нея. И докато се обучаваше, аз я подкрепях и окуражавах. Хубаво е жената да си следва интересите и да си намира занимания и извън двойката. Така винаги ще привнася нещо ново и няма да разчита само на мъжа.

- В думите ти доста силно се прокрадва идеята за верността. Ти вероятно си уникат в това отношение, музеен експонат, жените не вярват, че съществуват такива мъже.
- Всичко е до лично усещане, верността има изцяло морален характер. За мен бракът е нещо много важно и въпреки че съм имал съблазни, не съм изпитвал желание да се възползвам от тях. Такъв човек съм, така го чувствам.

- Струвало ли си е да не се възползваш от всички тези възможности?
- Да, защото съм чист пред съвестта си. Спя спокойно и нямам угризения. Не съжалявам. В евентуална бъдеща връзка пак бих останал верен на жената до себе си и бих очаквал същото и от нея.

- Значи може би имаш други критерии за жената - освен да ти е вярна и да те подкрепя? Трябва ли да може да готви?
- Не. Би ми харесало жената да знае какво точно иска и да умее да го изказва открито. Това е по-ценно от манджите - тях мога да си ги сготвя и сам (смее се).

- Какво пречи на човек, за да ги каже нещата както ги мисли?
- Различни неща като: страх, неувереност, външно нереалистично влияние - от филми, книги, мнения на роднини и приятели. Мисля, че вижданията ми за една връзка са най-естествени - двама души заедно да градят бъдещето си, да споделят мечтите и желанията си, да имат обща цел и обща визия за предстоящото. Разбира се трудности, проблеми, спънки винаги има, но когато двама души са заедно един до друг, нещата вървят.

- Кой е най-големият урок, който научи от предишния си брак и който ще използваш в последващия си избор?
- Урокът е, че мъжът трябва да търси жена, която да споделя същите или сходни на неговите виждания за живота и заедно да осъществяват желанията си, за да бъдат щастливи във връзката си.

- Звучиш като човек, който е работил със себе си.
- Аз наистина много съм работил със себе си, много съм анализирал нещата, много съм чел, посещавам психотерапевт точно с тази цел - още повече да се самоопозная и самоусъвършенствам, което е гаранция за дълбочина и щастие. Щастието е в нас, а хората го търсят навън. Дори в една връзка – „аз съм нещастен, защото съм сам, но ако съм с друг, няма да е така“, което не е вярно.

- Живял си 8 години във Франция. Какви разлики намираш между французойките и българките?
- Почти 6. Много от българките станаха точно такива, каквито бяха французойките, когато отидох там преди повече от 15 години. Когато бях ученик в гимназията в Ямбол, имаше доста интелигентни момичета, с които беше много приятно да се контактува. И като отидох във Франция, бях шокиран от това, че там мнозинството от жените са неориентирани, не знаят какво искат, много често сменят партньорите си, гледат на връзките повърхностно, лутат се.

- И във връзка с това - какво послание ще изпратиш към българките, които в момента четат това интервю?
- Просто жените да бъдат най-вече жени - нежни, внимателни, мили, да дават уют и топлина на мъжете си. Пожелавам им да оставят пространство на мъжете да бъдат мъже, да им позволяват да отварят вратата пред тях, да плащат сметката... и да не правят сцени, когато мъжете понечат да се погрижат за тях. Защото последното убива мъжкото. Безследно. Да си жена е изкуство и полът не определя една жена - маниерите, културата, възпитанието и присъствието определят жената.

 

Хареса ли ти статията? -> Сподели я с приятели

Научи ли за най-новия ми семинар? -> ПРОВЕРИ ТУК

Ваша,

Leave a comment

Filtered HTML

  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.