"Тя каза, той каза..." или "Смисълът е между редовете"


Съвсем наскоро на едно вечерно събитие, където хората лавират измежду масите с по чаша питие и говорят за живота, бизнеса и смъртта, се натъкнах на нещо много интригуващо. Трима души, двама от които в двойка, говориха много оживено за нейно величество ИЗНЕВЯРАТА.

Защо величество ли? Ами защо по темата са написани толкова книги и статии, изговорено е толкова много и са проляти толкова сълзи, че другояче не може и да я наречеш.

И така, да се върнем при нашите приятели. Тъкмо когато се приближих към тройката, чух следната част от разговора:
- Не си прав - каза жената, - ние сме цивилизовани същества и дума не може да става за инстинкти. Всеки път щом кажеше нещо, вените на врата и се напълваха с гореща кръв, а погледа заприличваше на този на малкото момиченце, което обяснява на баща си защо бонбоните са по-полезни от супата.
- Пак ти повтарям - от високо се чуваше спокойният глас на партньора и, 
- ако имаш неимоверно желание да изневериш и не го направиш, то предаваш себе си. Какво по-лошо от това?

- Не е така - упорстваше дамата, - ние не сме животни! Но ако слушахме теб, то би трябвало да се нахвърляме на всеки втори срещнат.

Слушах ги и си мислех за всички неизказани неща, които висяха във въздуха. Мислех си за лъжите и за истините, които си казват, а най-вече за това, какво се криеше зад тези думи.
С "Ако имаш неимоверно желание да изневериш и не го направиш, то предаваш себе си." единия казваше "Искам да съм с други жени. Но понеже съм във връзка с теб и не мога да си го позволя, а така ми се иска! Аз съм най-губещия, защото изневерявам на себе си."
Ако погледнем отвъд думите "Ние не сме животни! И ако слушахме теб, то би трябвало да се нахвърляме на всеки втори срещнат. Ние сме цивилизовани същества и дума не може да става за инстинкти.", то ще чуем "Ако знаеше само с какво удоволствие бих ти отмъстила като покажа какво е да имаш партньор, който поне веднъж в живота е верен на инстинктите си! Но не си го позволявам, защото имам високи морални принципи. А тъй като ти ги нямаш, ти се ядосвам още повече."

"Не е лесно да пазиш тишина, когато тишината е лъжа."
- Виктор Юго.

Как мислите, би ли се променило нещо, ако си бяха казали истинските неща? Би ли могла искренността на единия към другия да им спести време, нерви и куп напразно хвърлени думи? Колко често назоваваме неща с неистинските им имена, обличаме ги в приемлива форма и водим безкрайни никому ненужни спорове? Били ли сте някога там? Аз - да и знам, че не искам да бъда отново.

Искреността е форма на общуване която свързва хората един със друг. Тя свързва душите ни и ни кара да казваме: "Ей, ти си същия като мен. Аз те разбирам".
Искреността е форма на общуване, която изисква огромна огромна смелост, защото показвайки искреност, разголваме съкровена част от себе си и поднасяме част от душата си на тепсия. Изглежда много страшно, изглежда уязвимо, изглежда много крехко....

Колко от вас го правят в своята връзка? Ако ли не, то опитайте, опитайте поне веднъж и ще видите как човека отсреща ще ви отговори със същото. Гнева поражда гняв, лъжата - лъжа, а искреността поражда искреност. Изглежда много страшно, изглежда уязвимо, изглежда много крехко, но само изглежда, защото да намериш сили да проявиш искреност и да бъдеш уязвим е СМЕЛОСТ сама по себе си.

Хареса ли ти статията? -> Сподели я с приятели

Искрено ваша,

Comments ( 1 )

Leave a comment

Filtered HTML

  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.