Виртуози в търговията.


Ходили ли сте някога до близкия Изток? А влизали ли сте в един от онези китните магазинчета, ухаещи на кардамон, кимион и кориандър, опияняващи с аромата на хиляди видове тютюни за наргиле и преливащи в различни цветове на дъгата от разнообразие на кутийки, блестящи упаковки и бурканчета?
Има ги не само в арабския свят. Центъра на стара София изобилства от такива дюкянчета. Обичам тези магазинчета! Но не толкова заради усещането на Изтока, с който ме примамват, а заради хората в тях. Арабите и турците са големи виртуози в общуването със своите клиенти и колкото повече ги наблюдавам, толкова повече се убеждавам, че техния начин да продават е истинско изкуство.

Позволете ми да ви разкажа една история.

В един горещ юнски следобед четирима приятели се озовавали между прохладните камени коридори на Капалъ Чарши. Пообиколили улиците на Истанбул , са решили да си вземат по нещо за спомен от хубавото преживяване. И ето ги, зяпнали витрините на мястото с най-богатия избор на подаръци в града. Не са минали и 10 минути, като и четиримата приятели са били очаровани от най-красноречивия продавач на пазара - Бай Махмед.

Недълго след влизането ни почти неусетно се озовахме седящи на удобни столчета, пиещи ароматен турски чай и знаещи за семейството на на Махмед чак до 3-то коляно. Смея да отбележа, че надникнахме само да разгледаме една ръчно изработена табла със седефена декорация. Ако сте ходили до Турция, то със сиурност знаете за правилото "1/3". А правилото е, че

Всяка предложена цена трябва да се раздели на 3 и от нея да започне пазарлъка.

Ако се срещнете по средата, то смятайте, че сте направили много изгодна покупка.

След обстойното разглеждане на седефената табла и запознаването с родата на новия ни приятел, двамата от нас държаха в ръцете си и едни невероятно красиви медени наргилета.Тъй като пазаренето ми е страст, реших да пусна тежката си артилерия в ход.

-Бай Мехмет, цената е много висока, мога да ти дам само сто. Сто долара и не цент повече.

"Приятелко, тук не става дума за пари.
Аз не продавам стока, аз ви предлагам изживяване."

- Докосни се до наргилето - продължи той, затвори очите си. Усещаш ли аромата на дима, който ще вдишваш, чуваш ли смеха на своите приятели? Дълго след като напуснеш магазина ми ще благодариш на бай Мехмед за този подарък.

И знаете ли, беше абсолютно прав! Дълго след като излязохме от магазина му с една табла за $ 200 и две наргилета за по $150 се сещам за преживяването.

Той не ни продаваше стоката, той ни продаваше мечта.

Усещането от това да използваш предмета и да си щастлив от този факт. Вадеше ни душата с памук и ни взимаше парите за това. Но ти е кеф да дадеш парите на такъв човек, особено когато съумееш да се спазариш поне малко. Както се казва "И вълка е сит и овцете са цели."

А вие влизали ли сте в един от онези китните магазинчета, ухаещи на кардамон, кимион и кориандър, опияняващи с аромата на хиляди видове тютюни за наргиле и преливащи в различни цветове на дъгата от разнообразие на кутийки, блестящи упаковки и бурканчета? Ако не сте, то обезателно отидете!

С любов
Olga N

Leave a comment

Filtered HTML

  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.