Крадецът на удоволствието


Чух превъртането на ключа на входната врата, скърцането на металната дръжка, а след секунда огледах силуета й по халат и ролки на главата.
- Какво е станало, че звъниш като на пожар? - попита тя.
- Аз, аз - казах задъхано от вълнение и от тичане, - аз спечелих! Виж лентата, виж титлата. Състезавах се с 5 други момичета, но избраха мен. МЕН!
Последва кратко мълчание. Тя напипа ключа за лампата в коридора и освети малкото помещение. Погледна ме с изненада и учудване.
- КОЙ е гласувал за теб? - попита тя.
- Всички - отговорих и се обърнах, за да тръгна.

Само две седмици по-рано бях навършила шестнадесет.
А на шестнадесет носех брекети. Бяха от онези масивните, металните, които се забелязват дори само малко да си отвориш устата. В моя край бях единствената, а ако добавим към това и културата, в която всеки „гледа в устата“ на другия и всеки се интересува „какво ще кажат хората“, бях огромна атракция. Това обаче не ми пречеше да се вълнувам от страстите на един нормален тийнейджърски живот.
По същото време в моето училище започнаха да се провеждат конкурси за красота. И аз реших, че ще участвам. Спомням си как се появих със зачервени от вълнение бузи на вратата на моят дом и извиках:
- Мамо, ще участвам в „Мис Училище“! Ще ми ушиеш ли рокля?
Майка ми, шивачка с многогодишен стаж, остави за малко дрехата, която тропосваше, погледна ме въпросително и с недоумение и отговори:
- Какъв конкурс за красота? Кой ти разреши да участваш с тези зъби?
- Никой не е казал, че не мога - понечих да се защитя аз.
- А-а-а, не - категорична беше тя, - никъде няма да ходиш. И няма да ти ушия никаква рокля! Къде ще се излагаш пред хората?!
Думите й ме връхлетяха като буря в разгара на слънчев ден. Стоях там с остатъка от ентусиазма си и не знаех какво да кажа и как да се защитя. Оставах сама с метала по кривите си зъби, без подкрепата на най-важния за мен човек и без рокля.
- Аз ще спечеля, мамо - казах на излизане. - А ти, ако искаш, не ме подкрепяй.

Бях й обидена, обидена до дъното на душата и не исках да я виждам никога повече.
Но бях и твърде млада за да разбера, че майката винаги ще се опита да предпази децата си от болка и от разочарование.
Именно това си мислеше, че прави тя.

На следващия ден отмъкнах от гардероба й една дълга пола, сложих в торбата си и една моя блуза и отидох при приятелка. Декорирах костюма с пайети, имитации на скъпоценни камъни и жълти кленови листа. Цял ден и цяла нощ репетирахме представянето ми - песен и стихове за рецитал. Танцувахме, преговаряхме и се забавлявахме така, както могат само две много близки приятелки.
В деня на конкурса отидох при една съседка. Тя скришом от всички ми направи прическа и първия в живота ми грим. Докато се бях отпуснала в ръцете й, гледах в огледалото и виждах в очите си страх. В стомаха ми прехвърчаха милиони малки пеперуди и на моменти ми спираха дъха. Непрестанно си повтарях: „Виж какво си на фона на ТЯХ. Те са едни красавици, а ти...“
На излизане съседката ме прегърна, целуна ме по бузата и ме изпрати с думите:

"Ти си прекрасна и недей да се сравняваш с тях. Сравнението убива всяко удоволствие. Наслаждавай се на това, което ти предстои!"

И ето че дойде момента на истината. Моментът, от който милата ми майчица толкова усърдно се опитваше да ме защити. Когато стъпих на сцената, бях толкова уверена, че не се притесних и за секунда от очарователните претендентки. На фона на високите русокоси красавици с белоснежни усмивки и трети номер сутиени аз изглеждах като горска гъбка, високо вдигнала глава. Къде от притеснение, къде от желание да изглеждам малко по-висока.
Стоях на сцената и си повтарях: „Сравнението убива всяко удоволствие. Наслаждавай се на това, което ти предстои! Сравнението убива всяко удоволствие. Наслаждавай се на това, което ти предстои!“ И ако се чудиш - аз му се наслаждавах. Наслаждавах се с цялото си същество.

Прехвърчах от единия край на сцената на другия като пеперуда, пях така, като че ли съм самата Лили Иванова, и говорих така, сякаш съм Анджелина Джоли. Горях от ентусиазъм отвътре и вярвах, че щом съм там, значи трябва да дам най-доброто от себе си. Предадох от огъня си на цялата зала. Те пееха, когато аз запеех, и викаха, когато аз крещях. Нищо чудно, че ми благодариха с награда за успех.

Спомням си как в момента, в който ми връчиха купата за първо място и ми вързаха лентата, на която пишеше „Мис“, светът около мен започна да се върти на много бавни обороти. Звуците се забавиха, картината се размаза и виждах всичко на забавен каданс. Не знам как и кога, но докато се усетя, вече стоях пред къщи, на входната врата; безспирно натисках звънеца и едвам дишах, задъхана от тичането.
- Кой звъни? - чух гласа на майка ми. - Чакай, идвам.
Чух превъртането на ключа на входната врата, скърцането на металната дръжка, а след секунда огледах силуета й по халат и ролки на главата.
- Какво е станало, че звъниш като на пожар? - попита тя.
- Аз, аз - казах задъхано от вълнение и от тичане, - аз спечелих! Виж лентата, виж титлата. Състезавах се с 5 други момичета, но избраха мен. МЕН!
Последва кратко мълчание. Тя напипа ключа за лампата в коридора и освети малкото помещение. Погледна ме с изненада и учудване.
- КОЙ е гласувал за теб? - попита тя.
- Всички - отговорих и се обърнах, за да тръгна за партито след конкурса.

В този момент за мен нямаше значение дали са гласували ВСИЧКИ или НИКОЙ, нямаше значение дали имам титлата или не. Аз бях прекрасна! Аз се наслаждавах, независимо дали някой вярваше в мен или не. Аз вярвах в себе си. Аз имах себе си и това беше най-важното на света!

Колко пъти си понечила да поискаш нещо, но не си получила подкрепа?
Колко пъти си понечила да направиш нещо, но си се сравнила с някого и си решила да спреш?
Колко пъти си мислила, че ще срещнеш МЪЖА, когато отслабнеш и се разхубавиш, и че не заслужаваш любов, ако не си по-слаба и по-красива?

Ти си КРАСИВА, ти си ДОСТАТЪЧНА, ти си ВСИЧКО, което решиш, че си. Красотата ти, силата ти, очарованието ти идват отвътре и нека целият свят е против! Няма по-добри или по-лоши от теб, защото ти си такава каквато си – уникална, единствена, неповторима и нечия единствена жена.
И следващият път, когато понечиш да се сравниш с някого, повтори си наум „Сравнението убива всяко удоволствие. Наслаждавай се на това, което ти предстои!“. 

Ако си готова да станеш тази единствена и неповторима, ако си готова да изживееш красотата си и женската силата с твоя мъж, то си добре дошла на една незабравима вечер - треннг "СЪЗДАЙ СВОЯ МЪЖ МЕЧТА".

Хареса ли ти статията? -> Сподели я с приятели

С любов,

Comments ( 1 )

  • Нещастна says:

    Доста познато. Бях на 2х16 години, когато ме избраха за участие в Националната лотария и последваха истерии в семейството ми как ще ходя там да ме гледат хората и да приказват. В резултат бях най-негативния участник и на предаването се вижда как песимистично клатя през цялото време глава... Естествено при такава нагласа, не спечелих нищо повече от гарантираната награда и месеци напред натякване как съм се излагала по телевизията...

Leave a comment

Filtered HTML

  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.