Със свещ да го търсиш, пак няма да намериш


"Няма свестни мъже! Уж има много, а като тръгнеш да ги оглежда-а-ш... "Мани, мани" или "Срещам се с много мъже ежедневно, работата ми е такава. Но нито един от тях не става. Къде са другите?" Това са едни от най-честите реакции, които получавам от вас.

Истината е, че ги има. Но има едно "НО". Щом мислиш по този начин, тогава или се намираш на НЕПРАВИЛНОТО място, или избираш да НЕ ги ВИЖДАШ. "Как така?", ще попиташ. Лесно! И за да го обясня, ще ти разкажа за капана на собствената си глупост, в който живях дълго време.

От няколко години със съпруга ми се оглеждаме да си купим парцел или къща. Под "оглеждаме" имам предвид усърдно наблюдаване на централната улица на квартала от колата и неколкократно влизане в сайт за имоти. Нищо чудно, че след известно време, изкарано в такова "оглеждане", и двамата установихме, че в София НЯМА НОРМАЛНИ къщи. Уж има много, а като тръгнеш да се вглеждаш, за нищо не стават. Или срутина, или пущинак, или улицата не била както трябва, или нямало канализация. Причини колкото щеш.

Наскоро, докато обсъждахме този проблем, взехме, че си поговорихме КАКВО всъщност търсим. Помечтахме си за самата къща, за дърветата, които ще я заобикалят, за уличките, за годините, в които ще я сглобяваме тухла по тухла, и за децата, които ще тичат боси по тревата. Без да чакаме и ден повече, същата вечер се качихме в колата и тръгнахме на "експедиция". Но този път не карахме по до болка познатата ни ЦЕНТРАЛНА улица, а влязохме в малките улички на квартала.

И - о, Боже! Една след друга пред нас се отваряха гледка след гледка, парцел след парцел и места, които със сигурност не се предлагат в сайтовете за имоти, нито пък се виждат от централния път. Ахкахме и охкахме от въодушевление, поглъщахме с очи гледките към планината, към високите борове, към плодовите дръвчета и не можехме да проумеем откъде се е взел този ОГРОМЕН ИЗБОР.

Питах се дали тези кътчета са се появили, докато се "оглеждахме", или винаги са били там. Чудех се какво ни е спирало по-рано да се отклоним от централния път към малките улички. Недоумявах защо приемаме НЯМА-нето за константа и я повтаряме като мантра в ежедневието. Чудех се - защо го правиш и ТИ?

Може би, защото си забравила, че ако повтаряш една лъжа твърде дълго време, тя рано или късно ще се превърне в истина. Може би, защото е по-лесно да казваш какво НЕ искаш, отколкото да признаеш какво ИСКАШ. А може би, защото не си и помисляла, че отвъд познатата територия със стари приятелства те чакат и други китни улички. И те не са страшни! Всъщност, ако им позволиш, ще се покажат в цялото си изобилие от цветове и аромати.

Спри за минута и помисли.

КОГО искаш?
КОЛКО много вярваш, че ще го имаш?
И КАКВО си готова да промениш, за да го срещнеш?

Знай, Вселената е щедра и изборите са безкрайни, но само от теб зависи дали ще го видиш или не. 

С любов,

Leave a comment

Filtered HTML

  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.