Каква майка си ти?


Каква майка си ти?

- Никога няма да съм като тях! Няма да пусна във Фейсбук и една снимка с моите деца. Какви са тия лигавщини? Как СМЕ спали, как СМЕ яли, как СМЕ акали. Мислят си, че това, че са се омъжили, ги прави SUPER WOMEN или че семейството е най-голямото им постижение в живота.

Така започваха изповедите на моя близка приятелка всеки път, когато се виждахме. Преди още да сме се настанили в някое кафене, тя успяваше да ми преразкаже живота на дузина свои познати, които, по нейни думи, са се погребали живи, като са посвещавали една-две години на семейството и майчинството.

Истината е, че освен ако в момента окситоцинът не те удря в гърдите, тези неща ще те дразнят (разбира се, може да са ти и безразлични). Без значение дали познаваш радостта от майчинството или не, ще недоумяваш пред временната загуба на здрав разум у тези уж нормални жени или ще се чудиш КЪДЕ се е дянала зрялата ти приятелка. Ще недоумяваш пред родители, които изпишкват децата си по полянките, от майки, които кърмят бебетата си по обществените места, ще се дразниш от безумното количество бебешки физиономии в мрежата и ще пуфтиш по време на някой нощен полет, като повтаряш: "Няма ли кой да го успокои това дете? Толкова ли е трудно?" Докато...

...докато сама не станеш майка.
Тогава по някакъв магически начин ти се изтрива точно тази част от личността, която осъждаше всички изблици на майчината нежност, любов и вдетиняване у другите.

Наскоро срещнах онази ми приятелка, която обичаше да се "изповядва". Изглеждаше много добре. Беше облечена с елегантна рокля, на рамото й висеше красива дамска чанта, а със свободната си ръка буташе бебешка количка.

- Ути-пути-боооже, виж, миличък, кого срещнахме! - обърна се с абсолютна непринуденост към тримесечното си бебе. - Това е Оля, запознай се, съкровище - почти изпищя от вълнение.

Гледах тази майка с възхищение и не можех да й се нарадвам. От старата ми приятелка останаха и здравият й разум, и красивото й тяло, и любовта й към професията, но... се бяха появили много нови неща. Майчинството я надари с искреност, с естественост и със способност да ПОКАЗВА ЧУВСТВА. И това беше безкрайно красиво!

Познавам и такива, които изпитват безумна любов към децата си и искат да го споделят с целия свят. НО! Не си го позволяват. Смятат, че това е инфантилно, безумно, незряло и какво ли още не. Жал ми е за такива хора, жал ми е и за себе си в периода, в който бях една от тях. Жал ми е, защото днес осъзнавам, че със различността си не се издигах над останалите, нито пък наказвах света за неговото "безумие", нито пък давах добър пример за родители като тях. Най-често наказвах себе си, детето си и го учех на това, че не е добре да показваш любов. Наистина давах пример, но това беше най-лошия пример, който като майка можех да дам на своето дете.

След години лична работа, отново се срещнах с онази част на вътрешната ми "приятелка", която обичаше да се изповядва. Беше се променила. Останаха й и здравият й разум, и красивото й тяло, и любовта й към професията, но...се бяха върнали и някои стари неща. Личната работа я надари с искреност, с естественост и със способността да показва чувства към детето си и пред други хора. Беше безкрайно автентично, много ОСВОБОЖДАВАЩО и безумно красиво!

Все още ли се дразните от вдетиняващи се майки? Недейте! Те се гордеят с децата си и това е единственият начин, който познават, за да покажат своята любов.

Хареса ли ти статията? -> Сподели я с приятели

С любов,

Leave a comment

Filtered HTML

  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.