Живот извън връзката. ДА или НЕ?


Кристина е на четиридесет.
Живее в Одеса, работи в голяма търговска фирма и се грижи за своето дете. За годините си и за майка, отгледала детето си сама, изглежда ЗА-ШЕ-МЕ-ТЯ-ВА-ЩО. Макар че, ако се разходите из този град, ще забележите, че огромна част от жените изглеждат по този начин. Конкуренцията е жестока.

Мъжете са малко, жените - много повече. Последните се стараят да изглеждат добре. Много добре! Красиви рокли, старателно направен грим, прическа и... поглед, забит в земята. Ако се вгледате, ще видите някаква много страшна тъга в очите на тези дами. Тъга и безизходица. И не, не е заради войната, нито заради кризата. Наблюдавам този феномен през последните петнадесет години, но чак сега разбирам ЗАЩО.

Кристина също е тъжна. Въпреки красотата си и хубавото тяло, вярва, че бъдещето й е обречено. Знае, че връзката й с Николай е компромис, но е дълбоко убедена, че партньорът й е най-доброто, което би могла да намери. Вярват го и десетки други жени, с които се запознах. Както нея, те прощават изневери, неизпълнени обещания и рязката промяна след романтичния период.

Попитах Кристина как вижда живота си след десет години и какво още би искала да направи. Очаквах всичко друго, но не и това, което чух. Отговорът й ме хвърли в размисъл през цялата нощ. Тя ми каза:

"Оля, аз съм ВЕЧЕ на четиридесет. Младостта ми е почти към края си и не мисля, че е разумно да мечтая за каквото и да е. Още пет години и НИКОЙ няма да ме ВЗЕМЕ. Няма и да ме погледне. Имала съм късмета да срещна Николай, с него поне не съм САМА."

- А освен Николай? Няма ли други неща, които ти носят удоволствие?
- Ми... не знам - отговори тя леко недоумяващо. - Трябва ли да има и други неща?

Трябва ли да има и други неща, за които да копнее жената? Трябва ли да има нещо освен семейството, което да й носи удоволствие? Нима семейството не е върховната й цел?

Това бяха въпросите, които прочитах между редовете в разговорите ми с десетките жени. Въпросите, които съдържаха в себе си всички отговори, от които биха имали нужда. Биха, ако решаваха истинския си проблем.

Всяка от вас има любима храна.
Коя е? А сега си представи, че ще ти сервират това ястие ВСЕКИ Божи ДЕН, направено по един и същ начин от един и същ човек. Този човек ще умее да готви само това блюдо и ще прави само това и нищо друго. Още повече - ще ти го сервира за закуска, за обяд и за вечеря и ще очаква да ядеш само него. Колко време ще издържиш? Седмица, две, месец? А после? Тайно ще си мечтаеш за някой хамбургер от верига за бърза храна, ще търсиш оправдание, за да не се прибереш, или ще се чудиш как да смениш готвача.

А сега си представи, че ти си готвачйт, а човекът, който яде любимото си ястие, е твоят партньор (и вашите деца). Нима няма да се умориш да готвиш едно и също нещо години наред? Било то и любимо. А ако се поставиш на мястото на партньора си?

Трябва ли да има и други неща, за които да копнее жената? - ТРЯБВА.

Трябва ли да има нещо освен семейството, което да й носи удоволствие? - АБСОЛЮТНО ДА.

Нима семейството не е най-върховната й цел? - МОЖЕ и да е, но не трябва да е ЕДИНСТВЕНАТА.

Мъжът е ловец, жената - плячката.
А каква плячка е тя, ако е винаги на разположение, винаги е достъпна и живее само заради него? Никаква! И никакви гримове, рокли и прически няма да я спасят. Жената е интересна, когато има живот извън връзката, до който ТОЙ няма директен достъп. Може да е работата ти, клуб по интереси, спорт, танци или каквото и да е друго хоби. Това е нещото, което ти носи удоволствие и те кара да летиш от щастие. Само тогава мъжът се чувства в конкурентна среда и ще прави всичко възможно, за да спечели твоето внимание. Не вярваш? Припомни си началото на вашите отношения. А и какво ще правиш, ако връзката ти не продължи?

Някога Кристина обичала да рисува. Ходела на танци и не си представяла живота без море. Запознала се с Николай, докато рисувала картини на плажа и прекарвала вечерите си в зала за за класически балет. Днес се конкурира с други жени за място до неговото рамо. За целта захвърлила четките и танцовите си обувки и всяка вечер го чака вкъщи и готви любимите му ястия. Тъжна е и се чувства обречена, и вярва, че той е най-доброто нещо, което би могла да си позволи.

Убедена е, че на нейните четиридесет години животът й е свършил и повече няма за какво да мечтае. Прощава изневерите, още повече се старае да изглежда добре и се стреми да си отговори ЗАЩО той не спира да търси нещо у другите жени. Но ТИ знаеш! И ако беше на нейното място, то как би избрала да продължиш?

Хареса ли ти статията? -> Сподели я с приятели

Искрено ваша,

Leave a comment

Filtered HTML

  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.