Кое е общото между теб и героите на "Рататуй"?


Гледала ли си филма "Рататуй"? Ако не си - горещо ти го препоръчвам. Освен че е много забавен като анимация, филмът онагледява една много важна част от вътрешния ни свят.

Вчера на женските практики си поговорихме за по-предната среща, в която пускахме страховете. И една от дамите попита дали има начин да държим тези страхове под контрол. Отговарям: "Няма нужда. Щом има страхове, има и контрол. И колкото по-силни са те, толкова повече ще се засилва контролът."

Всеки страх, който живее в нашето съзнание, говори с гласа на вътрешния ни критик. Да, да, онзи, който ти говори как ще се провалиш или как за нищо не ставаш, който те сравнява с другите, който те порицава за всяка грешка, който те мъмри и ти казва, че никога не си готова и не заслужаваш нещата, които искаш, и т.н. (списъкът е безкраен). Няма нужда да казвам, че думите му ни действат много болезнено, особено ако ги чуваме не само в нашата глава, а и от някой друг.
След като има това разрушително действие, логичният въпрос би бил следният - дали съществува и противодействие. Точно така, има. На едното ти рамо винаги седи критикът, а на другото - контрольорът. Контрольорът е този, който следи нещата да са както трябва. Той пази ред и изрядна дисциплина и следи да не се допускат грешки. Ролята му е много важна, защото ако контрольорът направи нещата както трябва, вероятно критикът ще си замълчи. Или поне ще каже, че този път е било просто късмет, но другия път задължително ще сгафиш.

И колкото по-силен е вътрешният ти критик, толкова повече се напъваш с непосилната задача да контролираш всичко - как изглеждаш, как ще изглежда партньорът ти, какво ядеш, какво яде той, какво ще кажеш, как ще се представиш, как ще изживееш живота си, как си вършиш работата, как си вършат работата колегите, дали ще се харесат нещата, които правиш, как ще се представи детето/децата ти и куп други неща, които смяташ, че зависят САМО и САМО от ТЕБ.
Ако преживяваш някои от тези неща, дишай спокойно - нямаш шизофрения. Това са наши вътрешни роли, които носим в съзнанието си цял живот. И двете са много важни, но и двете се хранят една от друга. Колкото повече вярваш на критика, толкова повече се засилва твоят контрольор. А колкото по-силен е контролът, толкова по-високи изисквания има критикът към теб.

Един от начините да прекъснеш порочния кръг е да отговаряш на критика, вместо да приемаш думите му за абсолютна истина, и лека-полека да пускаш контрола. Първото го отработваме на енергийните женски практики в темата с пускането на страховете. А второто можеш да го отработиш и във вечерната ни група, и като прочетеш стъпките от моя път. За да пусна контрола в своя живот, лека-полека правех някои много неприятни за ежедневието ми неща. Оставях неизмити чинии и неоправена маса след вечеря чак до сутринта, позволявах на партньора ми да напазарува за вкъщи по свое усмотрение, приемах гости, въпреки че вкъщи е било неизчистено и ненаготвено, ядях торта за вечеря и се наслаждавах на всяка хапка от изяденото парче, позволявах на друг да се грижи за детето ми така, както намери за добре.

Но най-ключовото от всичко гореизброено е да намериш опора в този нелесен път. Много често жените ми казват: "Изморена съм, искам някой да се погрижи за мен. Искам да пусна контрола." Какво ти пречи да го потърсиш чрез близките около теб? Да се довериш, да споделиш, да се разпаднеш пред някого - това вече би било една огромна крачка към по-свободен живот. Помоли за помощ и винаги ще има някой, който да ти я предложи с разперени ръце.

Хареса ли ти статията? -> Сподели я с приятели

Искрено ваша,

Leave a comment

Filtered HTML

  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.