Защо ми "бяга" любовта?


- Къде най-често грешат жените в избора на партньор и защо любовта им "бяга"?
Това бе един от въпросите, който ми зададе в ефир водещата на "Всеки следобед с Криси" преди по-малко от два часа.

Реших да разширя отговора си, докато го споделям с вас. Сигурна съм, че ще ви бъде от полза.

- Не бих нарекла никой избор грешен. Искрено вярвам, че всяка от нас среща няколко неподходящи мъже, за да стане по-наясно със себе си и да разбере КОЙ е МЪЖЪТ, когото търси. Измежду другите причини, поради които част от дамите, с които работя, не могат да срещнат сродната си душа, са следните:

 • 1. Разминаване между нагласата за мъж мечта и реалността

  В тази категория попадат дамите, които живеят с идеализирания образ на своя баща. В повечето случаи това са тези, които или никога не са познавали баща си, или са го виждали много рядко, или баща им е починал много рано през детските им години.Те цял живот търсят мъж, който да покрие нереалистичните критерии, приписани на образа на таткото - първообраза на вътрешния мъж. Нищо чудно, че нито един представител на силния пол не успява да отговори на такива очаквания и в резултат на това тези дами остават разочаровани от мъжете, които "не струват и пукната пара".
  Има ли цяр? Има. Представата за бащата трябва да се детронира, за да може впоследствие той да се интегрира като един цялостен образ на нормален мъж - със своите предимства и със своите недостатъци. Как? Съвременният свят предлага десетки видове лична работа и индивидуална терапия. Всяка от вас е свободна да избере своя специалист и метод, по който да работи.
   

 • 2. Страх от обвързване

  Тук са дамите, които са наблюдавали негативни примери на семейства и партньорски взаимоотношения в детството си. Може да са ставали свидетели на кавги и разправии между своите майки и бащи, насилие или психически тормоз. Често деца от такива семейства се идентифицират със страдащата майка или баща, приемайки нагласата "Обвързан човек = нещастен/тормозен/контролиран човек".
  Има ли решение? Има. Идентификацията с родителя трябва да бъде премахната, за да може дамата да поеме по свой собствен път. Семейни констелации, трансгенерационна психодрама и работа с рода са груповите методи, които работят със скритите лоялности и са най-подходящи за такъв тип проблеми.
   

 • 3. Сблъсък между желанието за самореализация и желанието за мъж и семейство

  В практиката си често срещам дами, които еднакво силно желаят както едно, така и другото. Лошо няма. Възможно е да имаме и двете, освен ако тези желания не създават голям вътрешен конфликт. Той може да дойде от нагласата "Успяла жена = сама жена", в който случай да успяваш автоматично да означава да си без мъж. В тази графа попадат дамите, чиито майки са ги отглеждали сами, градейки успешна кариера в името на децата си и финансовото благополучие.
  Може ли да се промени? Може. Отново чрез лична работа и лична терапия.
   

 • 4. "Не знам какъв мъж искам, но знам какъв не искам."

  Както се казва в една китайска поговорка: "Ако не знаеш накъде си тръгнал, всеки път ще те заведе натам."
  Липса на конкретна представа за подходяща половинка най-често се дължи на слаба самоидентификация или на отсъствието й. Самоидентификацията е нашата представа за себе си, за това кой съм Аз, какво искам, какво търся, какво харесам и накъде вървя. Ако тя не е била изградена, човекът винаги ще търси позволението, одобрението, съветите на другите. В тази група са дамите, които са много свързани със своите майки (или приятелки) и се съветват за всичко на света - от избора на чаршафи до решението за сключване на брак.
  За да може такава дама да стане наясно със себе си и да изгради собствена идентичност, ще са й нужни години самоопознаване и растеж. Ще трябва крачка по крачка да извърви този път със своя учител. Път, който по едни или други причини е пропуснала да извърви със своите майка и баща.
   

 • 5. Блокиращи лични убеждения

  В тази категория попадат дамите с водещи нагласи за живота като "Хубавите неща съществуват, но те не са за мен" или "Аз не заслужавам" или "Аз не струвам. Точно мен ли ще ме избере?" Ако имаш това вярване за себе си, значи имаш много силен глас на вътрешния критик. И колкото по-силен е критикът, толкова по-идеална и по-съвършена ще искаш да ставаш, за да го заглушиш.
  Гласът на критика е "тумор", който израства от супер-Егото, или просто казано, той е ненужния придатък към нашия морал. Колкото по-рано го осъзнаеш и го отделиш от себе си, толкова по-малко ще вярваш на този глас.
  Как да го направиш ли? Психодрамата е най-подходящото място за работа с личните убеждения и негативните чувства, които те обсебват, които те спират и не ти дават въздух, за да изживееш живот или връзка мечта.

   

 • 6. Страх от самота

  Умението да се чувстваш комфортно, докато си сам е един от важните принципи за емоционална зрялост. Дамите, които не могат да живеят без да са във връзка, най-вероятно навремето не са се отделили от своята майка. Замествайки нуждата от непрекъсната свързаност с майката чрез връзка с някой мъж, тези дами наистина не пускат единия клон, докато не са се закачили за друг.
  Истината е, че ще успеят да срещнат истинската си половинка само когато се научат да бъдат сами. Само тогава не страха от самота, а интуицията и разума ще им отворят пространство за мъж мечта. А за да наваксат пропуснатия урок по емоционално съзряване, може да им е нужно да прекарат година две върху дивана за психоанализа, година терапия или в по-леките случаи няколко месеца усилена работа с добър коуч. 

Ако не си намерила себе си в нито една от шестте точки, можеш да си отдъхнеш на воля. Затова път помисли за приятелка, която вечно търси мъжа на живота и сподели с нея статията сега. 

А ако мислиш, че твоята любов "бяга" поради други причини неизброени тук, сподели го с мен, като коментираш под статията, а аз ще допълня отговора в най-скоро време.

И запомни, независимо кой път за самопознание си избрала, щом си тук, значи си на половината път до там!

 

Хареса ли ти статията? -> Сподели я с приятели

Искрено ваша,
 

Comments ( 2 )

 • Параскева Димова says:

  Привет, Олга,
  С интерес следя твоята страница и тази статия - отговор на зададен към теб въпрос, привлече вниманието. Не открих себе се в нито един от случаите, които описваш. Аз съм на 39 години, с една 13 годишна връзка зад гърба си, вече приключила, тя ме натоварваше, чувствах се като в клетка, използвана, неоценена, просто като мебел в къщи, част от интериора.Реших да сложа край на тази агония, събрах малко дрехи и заживях сама, самостоятелна жена съм, не завися от родителите си, те са в друго населено място. Живея под наем и се издържам сама. Вече трета година съм с този статус. Не търся кариера, работата ми помага да поддържам един нормален начин на живот, без лишения, тя ми носи удоволствие, спарвям се добре. Но емоционалния  ми живот е голям провал.Започвам връзка  обвързвам се емоционално, не мога без да влагам чувства, и в момента в който си помисля, че съм намерила моя мъж, той изведнъж изчезва или прекъсва връзката с мен. В момента пак съм в такава ситуация, появи се мъж, който каза че съм неговата жена, представи ме на семейството си, аз съответно на моето, нещата изглеждаха доста сериозни, Той живее от доста години в чужбина, беше през лятото тук за един месец, тръгна си, връзката ни е предимно в интернет, обеща да се виждаме на малки прекъсвания. Постепенно с месеците започна да ограничава контактите си мен, все по-рядко ме търси, ограничи контакта само до чат във фейсбук. И така вече девети месец. Отново се озовах в старата ситуация на очакващата нищото, а аз просто искам да срещна един сериозен мъж, който иска семество и дом. Наясно съм, че това искам, това е моят приоритет и не мога да разбера къде греша. Не съм обсебваща, оставям пространство на човека до мен, обичам да се забавлявам. Къде според теб греша и защо мъжете бягат от мен?

 • Явор says:

  Здравей Параскева,
  първо поздравления, че си събрала кураж да се махнеш !
  Второ..ами не гледаш където трябва. Казваш той живее в чужбина, ти тук  БГ. Връзките от разстояние, на 90% са обречени. нищо лично, но това е реалността. Обсъждала ли си възможността да заминеш при него ? все пак членството ни  ЕС отваря доста врати.А той да работи и живее тук ? Обсъждала ли си явно с него или си мислиш, че всичко ще се случи само ? колко време се срещате ? Връзки над една година, които се разстилат безмерно във времето, не свършват добре. Но ако мислиш, че искаш да живееш тук, ами търси си партньор тук, който да има СХОДНИ разбирания за живота -  за сферите,които са важни за теб - пари, семейство,деца, и други. И повтаряй си- всичко ще се подреди, че заслужаваш добър и грижовен мъж. повтаряй си какво искаш, а не какво не искаш. Има една книжка на Пам Граут, "Е 2", интересна е. И вярвай че Вселената ще ти изпълни желанието.
  Поздрави, Явор

Leave a comment

Filtered HTML

 • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
 • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Plain text

 • Не са разрешени HTML тагове.
 • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
 • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.